Ексклюзиви
пʼятниця, 31 серпня 2018 00:40

Україна має долучитись до санкційного тиску на Кремль

27 серпня США запровадили перший етап санкцій проти Росії через застосування хімічної зброї у Великій Британії. У березні там намагалися отруїти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку нервово-паралітичною речовиною "Новачок".

Зокрема, санкції об­межують доступ РФ до товарів і технологій, пов'язаних із національною безпекою Сполучених Штатів. Вони забороняють експорт у Росію авіоніки, підводних апаратів, газових турбін, калібрувального обладнання.

Другий етап санкцій запровадять за шість місяців. Він знизить рівень дипломатичних відносин, скоротить до мінімуму торгівлю й заборонить польоти в США для російських авіаліній. Ці санкції введуть, якщо Москва не дасть гарантій невикористання хімічної зброї надалі. Та якщо не допустить міжнародних експертів на свої об'єкти. Це має засвідчити, що РФ припинила розробку й виробництво такої зброї.

— Заборона експорту високотехнологічних товарів створить проблеми в машинобудівній і газовій галузях. Вони тримаються на іноземній техніці, — говорить політолог Петро Олещук, 34 роки.

— Економіка РФ страждає. Але курс держави від цього не зміниться. Відсутність політичного вибору та кремлівська пропаганда не до­зволять цьому статися. Страждають прості росіяни. Наприклад, недавно підняли пенсійний вік. Певний дискомфорт мають і великі бізнесмени. Але Володимир Путін від цього не візьметься за голову.

Ймовірніше, що другий пакет санкцій також ухвалять. Якщо Кремль виконає вимоги Заходу — визнає свою провину. Цього не буде. І надалі заперечуватиме причетність до справи Скрипалів.

Україна також може долучитися до санкційної політики Заходу. Економічні зв'язки між нами все ще суттєві. Можна, приміром, обмежити товарне залізничне сполучення. Наша країна теж втратить. Але це вже питання пріоритетів.

Зараз ви читаєте новину «Україна має долучитись до санкційного тиску на Кремль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути