четвер, 06 серпня 2020 06:46

Україна, Литва і Польща об'єдналися в "люблінський трикутник"

Київ, Варшава та Вільнюс створили новий формат взаємодії — "люблінський трикутник". Декларацію підписали 28 липня під час візиту міністра закордонних справ України ­Дмитра Кулеби до польського Любліна. Йдеться про спільне посилення оборони, економічної співпраці, торгівлі й туризму.

Перше засідання за участі трьох міністрів відбулося в Польщі, друге планують в Україні. Кулеба запросив на нього колегу з Білорусі Володимира Макея.

— Ця ініціатива закріплює спільні національні інтереси Польщі, Литви й України. Фіксує намічений курс протидії російській агресії, — каже експерт із міжнародних відносин Григорій Перепелиця, 66 років. — Фундамент для утворення вибудовували давно. Так створили литовсько-польсько-українську військову бригаду імені Великого гетьмана Костянтина Острозького 2014 року. Ще є спільні зусилля щодо дотримання міжнародного права. Голоси в Генасамблеї Організації Об'єднаних Націй щодо Криму й Донбасу Польща та Литва віддають Україні. Те саме і в Раді Європи.

Люблінський трикутник порівнюють із Веймарським 1991 року. До нього входили Франція, Німеччина й Польща, коли остання ще не була у складі ЄС. Але тоді йшлося про величезну економічну допомогу Варшаві, а Париж і Берлін були лідерами в Європі. Суттєво допомогли Польщі інтегруватися. Йдеться не так про те, що Польща й Литва стануть для України локомотивами, а про зусилля трьох країн для подолання спільних викликів. Принаймні партнери лобіюватимуть інтереси України в ЄС і Північноатлантичному альянсі.

Зараз ви читаєте новину «Україна, Литва і Польща об'єдналися в "люблінський трикутник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути