неділя, 18 березня 2007 15:16

"Українці намагаються позбутися талановитих людей"

Письменник, лікар-психотерапевт, автор книги "Українська ментальність" Олександр Стражний, 49 років, розповідає про те, чим українці відрізняються від росіян і чим схожі на європейців. Також він говорить, що нам треба об"єднуватися з Європою, а не з Росією.


Які схожі ментальні риси та архетипи українця і європейця доводять, що нам треба інтегруватися саме в Європу?

— У ментальності українця здавна закладено "європейське" ядро. Сьогодні його просто приховують радянські архетипи в свідомості сучасного громадянина України. Та вже цей процес пішов. Чим більше наша молодь позбавляється "совковості", тим більше вона наближається до своєї європейської суті.

Хоча ментальність Європи й України формувалася по-різному. На ментальність європейців сильно вплинув стародавній Рим. На українську — античні греки та скіфи. Звідси й різниця в сприйнятті світу. В давньому Римі на першому місці був порядок та влада закону. Тому вся Європа сьогодні така законослухняна і пунктуальна. Якщо німець іде вулицею й бачить неправильно припаркований автомобіль, то обов"язково зателефонує в поліцію.

У древніх греків, навпаки, панувала демократія. Тому ми і зараз нерідко переступаємо закон.

Проте у нас із європейцями присутні й спільні риси. Наприклад, прагматизм. Ми, так само як англійці або бельгійці, все тягнемо до хати. Здавна будуємо акуратні оселі з садочками та домашньою худобою. Хоча в європейців прагматизм виражений більше. В них все побудовано виключно на фінансовому успіху.  

А що ж росіяни?

— Вони не є прагматиками. Садиби українця та росіянина завжди відрізнялися. В Росії хати рідко оточуються парканами.  Там мало курятників чи інших споруд для домашніх тварин. Наші люди завжди цінували забезпеченість. А в Росії такого немає. Там усі — брати. Кожен віддасть бідному останню сорочку. Українець же її віддасть тільки тоді, коли має для себе на чорний день.  

Що вплинуло на формування різниці в ментальності українців та росіян?

— Перш за все природні умови. Український характер формувався на  південних територіях, де достатньо сонячного тепла. Звідси наша життєрадісність, сентиментальність, чуттєвість, емоційність. В Росії північ та нестача сонячних днів виховали в жителів похмурий погляд на життя.

На різницю в характері вплинули також умови виробництва. В Україні  панувало землеробство. В нас, як правило, були запаси продуктів харчування.  Це виховувало спокійніші риси характеру. Росіяни ж займалися переважно полюванням та збиральництвом у лісах. Полювання сприяло формуванню жорстокості та агресивності. Внаслідок цього росіяни постійно когось завойовували. Українці ж значно менш агресивні. Вони тільки захищали свою територію.

Чому сьогодні багато українців прагнуть об"єднання з Росією?

— Це стосується жителів переважно південно-східних регіонів. Колись російське керівництво їх туди переселило, й зараз вони знову хочуть поєднатися з Росією. Фактично в Україні сьогодні панує три види ментальності: українська, російська та європейська.

Українці люблять свободу, а росіяни тяжіють до "сильної руки"

Одна з основних рис, що відрізняє сучасного українця від росіянина, — це любов до свободи. Росія завжди тяжіла до "сильної руки". У них і зараз лідер такий — Володимир Путін. У нас же ніхто з президентів та гетьманів не був схожий на царя. Для українців ідеалом завжди була "мати-гетьманша".

Тобто ми схильні до матріархату?

— Так. Це в нас від трипільців. Саме там був культ богині-матері. Цим значною мірою пояснюється нинішня популярність Юлії Тимошенко. Хоча загалом для України не властиві такі харизматичні лідери. Наша культура є хутірською. А на хуторі до харизми ставляться без особливої поваги.

А ще наша ментальність виштовхує із суспільства талановитих людей, намагається позбутися їх. Тому дуже часто той, хто не був затребуваний тут, робить кар"єру в Росії або на Заході. Наприклад, письменники Віталій Коротич, Андрій Курков, режисер Роман Віктюк.

Як ви прокоментуєте думку В"ячеслава Брюховецького, що українській нації властиво певний час накопичувати енергію, а потім робити різкий ривок?

— Так, це правда. Помаранчева революція стала справжньою перемогою над архетипом "моя хата скраю". Часто нас називають терплячою нацією. Та це стереотип. У нас закладено любов до свободи ще від скіфів. І події кінця 2004 року продемонстрували повернення до наших істинних архетипів. Що ж до терплячості, то ця риса була вихована завдяки кочівникам. Нашим предкам доводилося шукати з ними компроміс, щоб вижити. Кочівники ставили умови, а ми мали знайти спосіб, як цим умовам протистояти.

Українець жив практично в чистому полі. Чим більшим був його будинок, тим більше було шансів, що його помітять кочівники та вимагатимуть данину. В Європі ж такої проблеми не було. Там люди могли селитися в одному місці надовго, будувати щось масивне. Так у них виробилася звичка працювати якісно та багато. Ця ж риса, з появою Київської Русі й припиненням набігів кочівників, повернулася й до українців.

Нам треба об"єднуватися з Європою. Бо від росіян ми відрізняємося більше, ніж від європейців.

Зараз ви читаєте новину «"Українці намагаються позбутися талановитих людей"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути