пʼятниця, 21 липня 2017 00:35

Українці підтримують визнання територій ДНР і ЛНР окупованими

Автор: Лілія Дворецька
 

55% українців воліють бачити території донбаських самопроголошених республік у складі України на довоєнних умовах. Кожен п'ятий схиляється до можливості надати їм більшу автономію. Близько 9% підтримали самостійне існування цих утворень або приєднання їх до Росії. Такі дані оприлюднили соціологи.

За встановлення миру на Донбасі силовим шляхом — 18% населення. На мир "за будь-яку ціну" згодні стільки ж опитаних. Більшість — 52% — вважають, що "заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі".

Українці здебільшого підтримують рішення Ради нацбезпеки й оборони про блокаду торгівлі з ДНР та ЛНР, а також пропозицію законодавчо визнати ці території окупованими.

— Дослідження засвідчило досить адекватне уявлення українців про ситуацію на Донбасі та про те, як мала б реагувати українська влада на неї, — каже політолог Михайло Басараб, 40 років. — 38% сказали, що потрібно змусити Росію припинити втручання в конфлікт на Донбасі та посилювати міжнародний тиск на неї. Є розуміння, що станом на сьогодні Україна не готова відновити суверенітет. Відповідно українці схвалюють план, що полягає у визнанні збройної агресії РФ на Донбасі. А також у необхідності надати ОРДЛО статус тимчасово окупованих територій.

Зросла критична налаштованість громадян щодо дій української влади та заяв західних партнерів, — веде далі експерт. — Усе більше людей зневірюються в мирному врегулюванні та розуміють, що це кремлівська гра для затягування часу й виснаження. Щоб Україна політично капітулювала перед агресором і пішла на врегулювання конфлікту на його умовах. Тому населення не підтримує Мінські домовленості. Бо наше основне завдання — не відновити територіальну цілісність, а втримати українську державність і гарантувати безпеку наших громадян.

Зараз ви читаєте новину «Українці підтримують визнання територій ДНР і ЛНР окупованими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути