Ексклюзиви
пʼятниця, 24 грудня 2010 09:20

У Лукашенка здали нерви

На виборах президента Білорусі переміг чинний глава держави 56-річний Олександр Лукашенко. Він набрав близько 80% голосів.

Опозиція назвала вибори недемократичними й вивела на вулиці Мінська 30 тис. людей. Їх розігнала міліція. Мало бути принаймні втричі більше, щоб влада рахувалася з протестувальниками, каже білоруський письменник та громадський діяч 57-річний Володимир Арлов.

Білоруське суспільство змінюється?

— Дедалі більше людей не хочуть дивитися по телевізору селекторні наради за участі Лукашенка, не хочуть, щоб їхніх дітей заганяли в піонери. Але влада посіяла в них сильний страх. Адже в Білорусі неможливо отримувати незалежну інформацію. На всіх телеканалах тих, хто вийшов на вулицю, називали "бандюганами", "п'яними мародерами". Зупиняли з перевірками автомобілі, рейсові автобуси — і знімали звідти людей.

На що розраховувала опозиція, виводячи людей на майдан?

— Що народ не погодиться з оголошеними результатами виборів. Бо в містах, а тим більше в Мінську, чудово розуміють, яку насправді підтримку має чинний президент. Незалежні екзит-поли дають Лукашенку близько 30 відсотків.  Якби вибори справді були демократичні, ми мали б другий тур.

Останнім часом Лукашенка хвалили за кроки з демократизації країни. Чому він дав задній хід?

— У нього здали нерви. Лукашенку здалося, що влада вислизає з рук і її потрібно зберегти будь-якими методами. Показати, хто тут господар.

Які верстви населення підтримують президента?

— Його виборці або закінчують життя в силу свого віку, або займають пасивну роль у суспільстві. Звичайно, за Лукашенка голосує село. Навіть якщо хтось і "проти", то все одно виходить "за", бо які у селі спостерігачі?

За демократичних кандидатів голосує місто, інтелігенція, студенти. Навіть частина робітників. Саме тому, в Мінську,  робітники отримують вищу зарплату.

Чи справді в Білорусі є "економічне чудо", про яке говорять?

— Помилилися ті аналітики, які пророчили крах "економічного соціалізму" в Білорусі. Він засвідчив свою життєздатність, хоч і тримається на величезній допомозі з Росії.

Чому в порівняно заможній країні багато хто голосує проти влади?

— Забезпечене життя рано чи пізно веде до того, що люди хочуть задовольнити інші потреби — бути вільними, подорожувати світом. А в Білорусі досі існує рабський розподіл, коли студент-бюджетник має відпрацювати декілька років у селі.

Останні півроку Лукашенко сварився з Кремлем. Але той знову поставив на діючого президента.

— Перед самими виборами Лукашенко підписав у Москві документи про спільний економічний простір. І отримав козирі, яких йому бракувало, щоб мати змогу жорсткими методами боротися з опозицією. Після цього виборча кампанія втратила будь-яку інтригу.

Росія, за всієї непередбачуваності Лукашенка, вважає його найвигіднішим кандидатом. Навіть після білорусько-російських газових і нафтових воєн Лукашенко забезпечував виконання всього, що Росія вимагала.

Що чекає Білорусь у майбутньому?

— Оптимізму в мене поменшало. На демократичну частину суспільства чекають нелегкі часи. Це все, що я можу прогнозувати.

Зараз ви читаєте новину «У Лукашенка здали нерви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути