середа, 23 липня 2008 15:52

"У квартирній черзі понад 44 тисячі військових"

  Надія Дєєва: ”Контракт на третій термін дає право на отримання службового житла”
Надія Дєєва: ”Контракт на третій термін дає право на отримання службового житла”

Заступник міністра оборони Надія Дєєва, 57 років, каже, що до 2012 року відомча черга на житло має зникнути.

Із чого почала вирішувати проблему житла для військових команда Юрія Єханурова?

— Насамперед провели ретельну перевірку квартирної черги, впровадили електронну форму обліку. Результати розміщено на сайті нашого відомства. У квартирній черзі понад 44 тисячі родин військовослужбовців. Дані уточнюються, у серпні матимемо точну цифру безквартирних.

Хто стоїть у тій черзі?

— Із тих 44 тисяч 34 відсотки претендують на службове житло, 66 відсотків — на постійне. Це ті, хто прослужив у армії понад 20 років. Із них мають право на першочергове житло 6655 сімей. Є така норма, як позачергове житло — це ще понад 9,5 тисячі людей. Отже, десь 37 відсотків від загальної черги мають право на пільгове отримання квартири. Понад 32 тисячі сімей не мали свого житла за весь період служби.

Де ж вони живуть?

— У гуртожитках, на службових чи приватних квартирах, у казармах, переобладнаних під житло.

За скільки років можна позбутися цієї черги?

— Плануємо зробити це до 2012-го — як визначено у затвердженій указом президента України державній програмі розвитку Збройних сил на 2006–2011 роки.

Хто має право на першочергове отримання житла?

— Учасники війни, військовослужбовці, які стали в чергу до 1993 року, сім"ї загиблих при виконанні службових обов"язків. Із початку року понад півтисячі таких родин уже отримали квартири.

На яке житло може розраховувати людина, яка прийде служити до війська за контрактом?

— Коли людина укладає контракт із Міноборони на п"ять років, їй надають місце у спеціально пристосованих казармах у розташуванні військової частини, де вона служитиме. При повторному підписанні їй мають надати місце в казармі поліпшеного планування. А контракт на третій термін дає право на отримання службового житла.

За попередніми даними, до 2011 року маємо бути готові вирішити квартирне питання приблизно 70–75 тисяч контрактників.

Скільки передбачено в бюджеті грошей для будівництва "військового" житла?

— На цей рік — 509,6 мільйона гривень. Згідно з визначеним на сьогодні Міністерством регіональної політики рівнем цін при державному будівництві житла, у середньому квадратний метр по Україні коштує понад 4 тисячі гривень. Виходить, нам треба десь 9 мільярдів.

На 1 липня ордери отримали 2526 сімей

Розуміємо, що з них по три мільярди щороку навряд чи матимемо. Тому хочемо брати кредити — прямий, через Міністерство оборони, або ж через місцеві органи влади. Розглядаємо пропозиції вітчизняних та міжнародних банків щодо кредитування інвестиційних програм. У такий спосіб — завдяки бюджетному фінансуванню та кредитам —  вирішити завдання буде реально.

Які перспективи на цей рік?

— На 1 липня ордери отримали 2526 сімей. До кінця року новосілля справлять ще 3085 родин. Разом із контролюючими органами намагаємося повернути житлові борги  комерційними підприємствами та установами, з якими були укладені угоди до 2008 року. Плануємо також купувати житло.

Йдеться про вторинний ринок?

— Це залежить від співвідношення нашої потреби й можливості. Різні варіанти розглядаємо. Житла є достатньо, але ціна... Ми наполягаємо на тій, яку визначило Мінрегіонбуд. А реальна ціна житла, наприклад у Севастополі, вдвічі більша.

Найдовша черга — по Києву?

— Так. 2005 року не було здано жодної квартири для військовослужбовців. 2006-го за рахунок власного будівництва — 180 квартир, минулого — 58. Цього року вже здано 29 квартир, і буде ще 131. А ще 54 квартири отримаємо після реконструкції казарм під житло.

Водночас ми провели велику підготовчу роботу. Уже наступного року в столиці для військових плануємо заселити щонайменше 796 квартир. А якщо Міністерство отримає кредитний ресурс, то кількість житла у Києві зможемо збільшити вдвічі.

Якщо військовий стане у чергу за житлом, коли він може його отримати?

— 64 відсотки черговиків стоять у черзі до 10 років. Більше 20 років чекає на власну квартиру кожен четвертий. Зараз ми готуємо фонд службового житла. Він має становити 15 тисяч квартир. Згодом, упевнена, буде наведено порядок у забезпеченні житлом військовослужбовців.

Зараз ви читаєте новину «"У квартирній черзі понад 44 тисячі військових"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути