пʼятниця, 03 серпня 2018 06:05

У Холодницького немає майбутнього

Автор: www.facebook.com / Игорь Ронин
  Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький відпочиває на пляжі зі своєю дівчиною Юлією. Фото у ”Фейсбуку” опублікував журналіст Вадим Фолькер 22 липня
Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький відпочиває на пляжі зі своєю дівчиною Юлією. Фото у ”Фейсбуку” опублікував журналіст Вадим Фолькер 22 липня

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів не звільнила керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Він отримає догану. Рішення прий­няли 26 липня.

Про звільнення просили генпрокурор Юрій Луценко та голова Антикорупційного бюро Артем Ситник. Холодницького звинувачують у неналежному виконанні службових обов'язків, розголошенні таємниці слідства, порушенні правил прокурорської етики та втручанні у слідство.

27 липня керівник САП пішов у відпустку на півтора місяця — до 13 вересня.

"Коли створюєте нові державні органи в тотально корумпованій системі влади, їхня ефективність залежить виключно від людини. А якщо щось залежить від людини — це не система, — пише політолог 35-річний Віктор Андрусів у "Фейсбуку".

— Уявіть, що таке протистояти мільярдам доларів, колосальній махіні влади. "Святіші від святих" навряд чи можуть витримати цей тиск. Тому Холодницький, який стане символом провалу антикорупційної реформи, лише продукт методологічної помилки. Її допустили 2014 року. За неї мають нести відповідальність громадські антикорупціонери.

Румунська дослідниця корупції Аліна Мунгіу-Піппідіу стверджує, що створення ефективних антикорупційних органів — скоріше виняток із правила, ніж його підтвердження.

2014-го я пояснював, що основу протидії корупції мали складати журналістські розслідування. Держава мала посилити їх сферу. Виділяти фінансування на діяльність антикорупційних журналістських організацій. Потрібно було зробити обов'язковим незалежний аудит і відповідальність за його результатами. Тоді мені доводили, що це все ні про що. Бо важливо не розслідувати, а "саджати". І як справи з посадженими?

Необхідно зрозуміти дві речі про корупцію в Україні. Перше — важливо запобігти їй, а не прагнути посадити корупціонера. Постійна журналістська увага до вчинення крадіжки зменшує її шанси.

Посадити корупціонера складно всюди. Бо після крадіжки йому, як загнаній у кут миші, треба йти на все, аби не сісти. І це потребує ще більших ресурсів із боку держави для отримання вироку. Тоді як один журналістський запит серйозно підвищує ризик бути спійманим. Вчинення злочину стає економічно необґрунтованим.

Друге — відповідальність у країні з несформованими інститутами може бути тільки політична. І вона працює. Але виключно завдяки розголосу.

Кожного разу, коли Петро Порошенко користувався послугами Ігоря Кононенка чи Ріната Ахметова, він убивав свою політичну підтримку. І ось ідуть вибори, а рейтинги Порошенка мали б змусити його почати підшукувати країну для спокійної старості. Не думаю, що це буде Україна.

Холодницький може залишитися на посаді. Але в нього немає майбутнього. І це саме завдяки розголосу, який отримала його справа. Найцінніше, що є в чиновника чи політика — довіра людей. Немає її — ти політичний труп.

Корупція в нашій країні зменшиться тоді, коли політична смерть за неї наставатиме швидше, ніж реальний вирок".

Зараз ви читаєте новину «У Холодницького немає майбутнього». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути