вівторок, 22 серпня 2017 07:25

У Євросоюзі планують виділяти Україні 5 мільярдів євро щорічно

Парламент Литви підготував план допомоги Україні. Передбачає, що Євросоюз щорічно виділятиме 5 млрд євро.

"Зараз проект обговорюють у ключових міжнародних інституціях. Необхідно забезпечити формування "групи друзів" України для його втілення", — пише 18 серпня віце-прем'єр Степан Кубів, 55 років, у "Фейсбуку".

Сейм Литви ухвалив програму фінансової допомоги Україні. До просування ініціативи приєдналася Польща. Потім його офіційно підтримала Європейська народна партія. Вона має найбільшу фракцію в Європарламенті.

— У Путіна стратегія — чекати, щоб українці розчарувалися в реформах. І обрали шлях Молдови, де прийшов до влади проросійський президент, — говорив у квітні депутат парламенту Литви 60-річний Андрюс Кубілюс. — Країнам Балтії та Центральної Європи вдалося досягти успіху, бо нам запропонували членство в Євросоюзі. Для України нереально сподіватися на це найближчим часом. Щоб втримати вас на шляху реформ, потрібно щось нове. Ми дійшли висновку, що цю роль здатен виконати "план Маршалла". Це — пакет інвестицій в економіку, подібний до того, що був після Другої світової війни в Західній Німеччині й Італії.

Ці гроші мають сприяти зростанню української економіки на 6–8% на рік замість нинішніх 2%.

— Євросоюз може поставити нам умови: приватизація, боротьба з корупцією, земельна реформа, — каже економіст Борис Кушнірук, 52 роки.

— Це немала сума. Важливо її правильно використати. Наприклад, спрямувати на енергозбереження, на модернізацію тепломереж і житла. Варто збільшити фінансування правоохоронців, які займаються антикорупційною діяльністю. Щоб у них не було спокуси самим стати корупціонерами.

— Вперше ідея "плану Маршалла" виникла в січні 2014 року. В британській газеті "Гардіан" з'явилося звернення сотні інтелектуалів світу про те, що Україні потрібна допомога. Мовляв, вона може стати зразком демократизації та європейської надії, — говорить експерт із міжнародних відносин Сергій Солодкий, 38 років. — Україна мала продемонструвати волю й рішучість втілювати зміни. Але зараз усе більше лунає критики від наших партнерів.

5 мільярдів євро на рік — недостатньо. Україна в руїнах. Тільки для відбудови доріг потрібна вдвічі більша сума. З другого боку, ми нераціонально використовували гроші, які нам надавали раніше.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі планують виділяти Україні 5 мільярдів євро щорічно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути