пʼятниця, 16 березня 2018 07:40

"Трамп позбавляється людей, пов'язаних із Росією"

Автор: REUTERS
  Рекс Тіллерсон після оповіщення про звільнення з поста держсекретаря провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. ”Найважливіше забезпечити упорядкований перехід у той час, коли національна безпека стикається з загрозами”, — сказав він. Повідомив, що не знає причину звільнення. Мовляв, був налаштований продовжувати роботу в Держдепі
Рекс Тіллерсон після оповіщення про звільнення з поста держсекретаря провів телефонну розмову з президентом США Дональдом Трампом. ”Найважливіше забезпечити упорядкований перехід у той час, коли національна безпека стикається з загрозами”, — сказав він. Повідомив, що не знає причину звільнення. Мовляв, був налаштований продовжувати роботу в Держдепі

13 березня президент США Дональд Трамп звільнив із посади держсекретаря Рекса Тіллерсона. На його місце призначив колишнього директора Центрального розвідувального управління Майка Помпео. Відставку пояснив розбіжностями у питаннях зовнішньої політики.

65-річний Рекс Тіллерсон очолював Держдепартамент із 20 січня 2017-го. Перед тим 22 роки керував нафтовою компанією "ЕкссонМобіл", що входить у десятку найбільших у світі. Перші чутки про його відставку з'явилися півроку тому.

— За мого перебування на посаді провели гарну роботу для покращення відносин США з Китаєм та стримування прогресу північнокорейської ядерної програми, — сказав Тіллерсон після звільнення. — Чимало зусиль слід докласти, аби відповісти на тривожну поведінку РФ. Москва має ретельно зважити, наскільки її дії відповідають інтересам російського народу й світу в цілому. Продовження нинішнього курсу призведе до поглиблення ізоляції Росії.

Новому держсекретареві Майку Помпео —54 роки. Він очолював Центральне розвідувальне управління, а до того працював у Конгресі.

— Рекс Тіллерсон неодноразово висловлював незгоду з політикою Дональда Трампа. Перш за все — зовнішньою, — говорить директор Інституту зовнішньої політики 64-річний Григорій Перепелиця.

— Тіллерсон був пов'язаний із великими корпораціями. Не має психології чиновника, змушеного тримати думку при собі й керуватися чиїмись наказами. Президент підбирає найбільш відданих йому людей, які виконуватимуть його волю.

Друга причина звільнення — Трамп і Тіллерсон контактували з російськими представниками. Москва намагалася нав'язати їм свої інтереси. Це стало предметом скандалу й розслідування. Тепер Трамп намагатиметься уникати людей, пов'язаних із Росією. Йому потрібно реабілітуватися. Оскільки Федеральне бюро розслідувань продовжує колупатися в цих підозрах.

"Тіллерсон не виявився чудовим переговірником і успішним управлінцем, — пише у "Фейсбуку" політолог 24-річний Микола Бєлєсков. — Він пересварився з багатьма в адміністрації президента. З літа 2017-го був на ножах із самим Трампом. У багатьох питаннях їхні погляди розходилися. Щодо позиції в українсько-російському конфлікті Тіллерсону можна ставити "п'ятірку".

— Трамп хотів використати зв'язки Тіллерсона з російською елітою й особисто з Путіним (2013 року президент РФ вручив Тіллерсону орден Дружби за внесок у зміцнення співпраці між країнами в енергетичному секторі. — ГПУ), — вважає політолог 40-річний Віктор Таран. — Через нього Трамп планував поступово просувати політику скасування санкцій щодо Росії. Але інституції США і Республіканська партія не дали президентові це зробити. Вони все більше віддаляють його від РФ і змушують запроваджувати нові обмеження. Отже, Трампу потрібна людина, яка проводила б антиросійську політику.

Зараз ви читаєте новину «"Трамп позбавляється людей, пов'язаних із Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути