четвер, 02 липня 2020 07:21

Тоталітаризм позбавляє людей історій

На Захід повернулася історія, яка трішки замовчала в 1990–2000 роках.

Історія — це завжди драма. Часто трагедія. Це боротьба і протистояння. Коли повертається історія, на поверхню спливають герої та покидьки, борці та мародери, воїни та вбивці. Якщо ти в ній звертаєш увагу на щось одне, спрощуєш картину. Бо історія — це і високе, і низьке. Вона знищує світ спокійної посередності.

Тоталітарні суспільства прагнуть позбавити людей історій, вважав перший президент Чехії Вацлав Гавел. Вони створюють життя без подій, "тихий омут" застою. Прагнуть вивести історію за межі. Путін намагається експортувати війну, створюючи у своїх громадян відчуття історії, хоч насправді позбавляє їх її всередині країни.

Те, що на Захід повертається історія, свідчить, що ми сьогодні як ніколи близькі до нього. Тоді, коли для Заходу історія "завершилася" у 1990-х, вона в нас тільки почалася. Наш Майдан і війна — один із її болючих проявів. У поверненні історії ми були швидші.

Зараз ви читаєте новину «Тоталітаризм позбавляє людей історій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути