четвер, 11 вересня 2008 20:51

Тимошенко готова повторити шлях Мороза

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Демократичної коаліції вже немає. Які домовленості не були б надалі між НУ-НС та БЮТ, а фактично між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко, ці дві політичні сили навряд чи коли-небудь можна буде назвати союзниками. Натомість на політичному горизонті поступово окреслюється новий політичний союз — Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів.

Першим очевидним наслідком його буде загострення боротьби за владу в Україні. Адже новий формат коаліції означатиме перерозподіл усіх ключових посад у країні — як на рівні центрального уряду, так і на місцях. Масштаб може бути вражаючим. БЮТ та ПР ніколи не були політичними союзниками, а тому нові домовленості про владу між ними спричинять справжні тектонічні зсуви та землетруси серед українського чиновництва — ніяк не менші, ніж були б за результатами нових дострокових виборів. За таких умов буде важко впроваджувати системну політику.

Іншим негативним наслідком можливої коаліції між БЮТ та ПР є погіршення іміджу держави на міжнародній арені. Руйнування "демократичної коаліції" було погано сприйнято на недавньому саміті Україна — ЄС. Якщо ще й формуватиметься союз БЮТу та Партії регіонів, який не має зрозумілої ідеологічної орієнтації, це можуть розцінити як відмову від європейського напряму розвитку країни.

Нарешті, можливо найгіршим результатом нового політичного союзу може стати зневіра виборців у принциповості політиків. Досі лідерку БЮТ поважали саме за те, що вона чітко дотримувалася даного виборцям слова. Принаймні дотримувалася більше, ніж це робили інші політики. Саме з її ініціативи до українського політичного словника увійшло поняття "політична зрада", яке Тимошенко навічно прив"язала до соціаліста Мороза — після того, як він пішов на коаліцію з Партією регіонів попри передвиборні обіцянки утворити її з силами Майдану. Тепер Тимошенко готова повторити шлях Мороза. Укласти союз з тими, кого ще вчора називала "злочинцями", які крадуть "зі швидкістю 60 доларів за секунду". Як можна буде вірити політикам, які кидають одне одному полум"яні звинувачення, але коли йдеться про власну вигоду та владу, легко домовляються між собою?

Коли йдеться про власну вигоду та владу, вони легко домовляються між собою

Водночас у можливої коаліції БЮТ та ПР є й свої переваги. Насамперед, нарешті запрацює Верховна Рада. Донедавна вона була недієвою через те, що "демократична коаліція" не мала достатньої кількості депутатів для постійного результативного голосування. Працюючий парламент стане символом стабільності української демократії, тоді як недієвий був символом недосконалості влади. Тим більше, що у Верховній Раді сформується переконлива політична більшість, яка візьме на себе відповідальність за те, що відбувається в країні.

Плюсом нової коаліції може стати і зміст законів, які ухвалюватимуть у парламенті. У БЮТ та ПР чимало ідеологічних розбіжностей: надання російській мові статусу державної, визнання ветеранів УПА воюючою стороною у Другій світовій тощо. Ці питання розколюють українське суспільство й так само можуть розколоти нову коаліцію.  Отож, якщо її створять, депутати більшості будуть приречені ухвалювати закони, які однаково позитивно сприймалися б у різних регіонах України. Які не розколюватимуть країну і, напевно, працюватимуть на розвиток економіки. Інакше як виправдати перед виборцями такий несподіваний союз напередодні президентських виборів?

Чи стане можливою коаліція між БЮТ та ПР, ми дізнаємося щонайпізніше через місяць. Однак навіть якщо така утвориться, вона теж може виявитися нестабільною. Причина та ж сама — президентські амбіції лідерів коаліції. Раніше Ющенка й Тимошенко, а тепер, напевно, Тимошенко та Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко готова повторити шлях Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути