четвер, 16 лютого 2006 19:47

Тільки без паніки

Цукор — один із головних наших національних продуктів. Особливо на селі, де активно практикується власне виробництво міцних алкогольних напоїв і консервування фруктів. Тому його подорожчання викликає тривогу часом більшу, ніж зростання цін на бензин чи м"ясо.

За даними Мінекономіки, за перші десять днів лютого середні ціни на цукор зросли з 3,68 до 4,34 грн. Тобто майже на 18 відсотків. У деяких областях, наприклад, Закарпатській, уроздріб цукор продають по більш як 5 грн.

Народ тихенько панікує. У кого здають нерви, скуповує цукор за сьогоднішньою ціною. Завтра, мовляв, ще дорожче буде.

У деяких областях уроздріб цукор продають за більш як 5 гривень

Цукровим ринком в Україні володіють вісім-десять компаній, які можуть диктувати ціни. Експерти кажуть, що товару в них вистачає, але його навмисне притримують. Нібито для того, щоб проштовхнути ввезення в країну 260 тисяч тонн цукру-сирцю. І, відповідно, нагріти на цьому руки. Тому й ціни зросли.

Справді, просто так підскочити вони не повинні. Сезонне підвищення ціни цукру буває на початку літа. Тоді вичерпуються торішні запаси, водночас зростає попит: люди масово консервують свіжі овочі й фрукти.

Тепер за цукрові ціни взявся уряд. Сільськогосподарський міністр Олександр Баранівський звинуватив монополістів і заявив, що максимальна роздрібна ціна має бути 4,3–4,4 грн. Кабмін доручив Антимонопольному комітетові розібратися з причинами подорожчання, а також запровадив ліцензування експорту цукру — щоб не вивозили.

Хоча практика свідчить: адміністративними методами збити ціни навряд чи вдасться. Хто не вірить, нехай запитає в Юлії Тимошенко: як вона здешевлювала бензин та м"ясо. Отож ані на Олександра Баранівського, ані на Кабмін в цілому сподіватися навряд чи варто. Їхня активність зараз навіть трохи дратує. Адже уряд мав би запобігти такій ситуації, а не гарячково гасити пожежу.

Росіяни скуповують сіль,
сірники і цукор

А нам зараз головне — не панікувати. Не скуповувати цукор за нинішніми цінами, підіграючи спекулянтам. Бо ж ажіотаж тільки сприятиме зростанню ціни.

Тим часом дорожчає не лише цукор. За першу декаду лютого на 15 відсотків зросли ціни на моркву, на 10 — на буряк, майже на 9 — на капусту. Ті чи інші товари або послуги дорожчають постійно. Мабуть, слід уже звикнути. І, знову ж таки, не панікувати.

А то буде так, як в Росії. Там чутки про те, що у відповідь на заборону ввезення нашого молока та м"яса Україна припинить експорт солі, призвели до ажіотажного попиту на неї. Різко зросли ціни. Заразом росіяни почали чомусь скуповувати сірники і той-таки цукор. Бо запанікували.

Зараз ви читаєте новину «Тільки без паніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути