пʼятниця, 30 серпня 2019 07:31

"Штати прагнуть, щоб "Мотор Січ" не продали Китаю"

Автор: ФОТО: REUTERS
  Президент України Володимир Зеленський тисне руку раднику президента США з націо­нальної безпеки Джону Болтону під час зустрічі в Києві 28 серпня
Президент України Володимир Зеленський тисне руку раднику президента США з націо­нальної безпеки Джону Болтону під час зустрічі в Києві 28 серпня

27–28 серпня Україну відвідав радник президента США з національної безпеки 70-річний Джон Болтон. Зустрівся з президентом Володимиром Зеленським і секретарем Ради національної безпеки й оборони Олександром Данилюком.

Напередодні візиту американське видання "Волл Стріт Джорнал" повідомило, що Болтон намагатиметься завадити продажу двом китайським компаніям українського заводу з виробництва авіадвигунів "Мотор Січ". Президент цього приватного підприємства — екс-нардеп В'ячеслав Богуслаєв.

"Посол обговорив із секретарем РНБО Олександром Данилюком, як Сполучені Штати можуть підтримувати зусилля України з більш тісної інтеграції до євроатлантичного співтовариства та захисту промисловості від ризиків недобросовісної економічної поведінки Китаю", — йдеться в повідомленні посольства США в Україні у "Твіттері".

Радник президента США також сказав, що Вашингтон може долучитися до переговорів у нормандському форматі — між лідерами України, Франції, Німеччини та Росії.

— Будемо раді взяти в цьому участь. Питання до представників влади України: який шлях матиме найбільше переваг. Будемо раді їх підтримати, — говорить Джон Болтон в інтерв'ю "Радіо Свобода". — Війна на Донбасі й анексія Криму — не лише європейська тема. Це глобальні питання. США брали участь у двох світових війнах на Європейському континенті. Тому ми підтримали створення Північноатлантичного альянсу, щоб бути певними, що на континенті не станеться третій такий конфлікт. США мають великий інтерес у тому, що відбувається між Україною та Росією.

Президент Володимир Зеленський під час перемовин теж висловив сподівання, що США приєднаються до нормандського формату. Болтон заявив, що Штати очікують на зустріч американського президента Дональда Трампа з Зеленським у Варшаві 1 вересня. Також говорили про спів­працю в обороні й енергетиці, реформування Збройних сил та української оборонної промисловості.

— Навряд Болтон приїхав в Україну лише через "Мотор Січ" — надто велика фігура. Американці хочуть створити враження, що нормалізація відносин США та РФ не буде за рахунок України, — каже заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков, 26 років.

— Зеленський під час зустрічі говорив про заплановані реформи. Могло йтися про протидію російській агресії, надання летального озброєння та фінансової підтримки. Питання заводу "Мотор Січ" теж було ключове. Китай має великі проблеми з двигунами. Досі купує їх у РФ для літаків і гелікоптерів, які виробляє самостійно. Китайці хочуть узяти наші технології радянських часів і модернізувати.

Відносини Вашингтона й Пекіна погіршуються. Американці розуміють, що в разі масштабного конфлікту ці гелікоптери з українськими двигунами спрямують проти США та союзників. Штати прагнуть зробити все, щоб "Мотор Січ" не продали Китаю.

Продаж заводу може суттєво погіршити відносини України і США. Американці сприйматимуть це не просто як недружній акт, а як дії, що йдуть у конфлікт із їх інтересами. Це зменшить кількість прихильників України. З одного боку, інтереси Америки — країни, допомоги якої ми потребуємо. З другого — продаж заводу Китаю дав би поштовх для розвитку заводу, створив би додаткові робочі місця.

Штати можуть долучитися до норманського формату, якщо будуть великі шанси для досягнення миру. Тобто якщо росіяни погодяться на поступки. У близькій перспективі цього не станеться. РФ не хоче припинення війни.

Зараз ви читаєте новину «"Штати прагнуть, щоб "Мотор Січ" не продали Китаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути