пʼятниця, 20 вересня 2013 11:42

Стати повноцінним європейцем можна за гроші

Колишній ректор Національного університету податкової служби Павло Мельник утік з-під арешту до США — у місто Сан-Маркос, Каліфорнія. Там же перебувають його колишня дружина Олена й дочка Алла. До Америки він прибув із паспортом громадянина однієї з балтійських країн. Це підтвердила Генпрокуратура, яка підозрює екс-ректора в отриманні хабара.

— Із Мельником повториться історія екс-прем'єра Павла Лазаренка, — каже політичний експерт, доцент кафедри міжнародної економіки Київського торговельно-економічного університету Олександр Дудчак, 43 роки. — Тобто в Україну його не повернуть, доки в нього не закінчаться гроші. Їх у Мельника менше, ніж у Лазаренка. Далі його, вже без коштів, видадуть Україні. Штати не триматимуть у себе людину, яка хоче уникнути звинувачень у корупції. Максимум — він стане розмінною монетою у якихось політичних іграх.

Практика отримання українцями іноземного паспорта чи дозволу на проживання не нова. Є держави, де офіційна робота за трудовою візою є підставою для надання посвідки. В інших для цього можна взяти шлюб із громадянином цієї країни й прожити там певний термін. Також використовують національні "карти" — румуна, поляка, угорця тощо. Вони дають преференції одноплемінникам з інших країн.

Багато держав надають дозвіл на проживання людям, які інвестували певну суму в тамтешній бізнес або нерухомість, пояснює Олександр Дудчак:

— У Німеччині це інвестиція в економіку в розмірі 250 тисяч євро. У Болгарії — 500 тисяч євро, Румунії й Хорватії — 100 тисяч євро. Деякі країни, наприклад Австрія, вимагають активних вкладень у підприємства. Та останнім часом Європа значно знизила ці планки.

Дорогими, як і раніше, є США та Велика Британія. Охочим постійно жити в цих країнах потрібно інвестувати в їхні економіки мільйон доларів та мільйон фунтів відповідно.

Громадянство коштує дорожче за посвідку на проживання. Кіпрський паспорт до кризи обходився в 10 млн євро інвестицій. Тепер підданими країни можуть стати інвестори, які через кризу втратили в їхніх банках 3 мільйони євро. Для литовського громадянства слід відкрити фірму зі статутним капіталом 35 тисяч євро і щороку платити від 28 тисяч євро податків. Відносно доступним є громадянство Канади — 220 тисяч канадських доларів "незворотних" інвестицій, які потім неможливо вивести з країни.

Більшість країн дадуть заможній людині щонайменше дозвіл на проживання. Така особа не зможе хіба що голосувати та бути обраною.

Багатих цікавлять тільки держави Європи й Північної Америки. Але згодом там виникають питання до прозорості бізнесу. Наші ж люди часто вважають, що оскільки вони легко перевели гроші в країну, далі проблем не буде.

Важливо бути законослухняним там, де хочете отримати посвідку на проживання. На це дивляться прискіпливіше, ніж на те, які закони ви порушували у рідній країні та чи мали конфлікти в політичній площині. Невизнання Україною подвійного  громадянства до уваги не беруть. У США вважають, що паспорти інших держав — для колекції. Та й в Україні на це "порушення" немає покарання.

Зараз ви читаєте новину «Стати повноцінним європейцем можна за гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути