вівторок, 28 серпня 2007 15:11

Спосіб щось приховати

Був колись такий анекдот. Приходить чоловік влаштовуватися на роботу завідувачем продовольчої бази. Зарплата у вас буде така-то, кажуть йому. "Як? Мені тут ще й зарплату платитимуть?!" — щиро дивується він.

Приблизно таку ж картину можна уявити в українському політикумі. Приходить нинішній керівник виборчого штабу Партії регіонів Борис Колесніков до Верховної Ради подавати документи на працевлаштування. Працівники апарату беруть його трудову книжку і кажуть: "Зарплата у вас дорівнюватиме мінімальній зарплаті в країні". Колесников дивується не менш щиро, ніж той анектодичний кандидат на посаду завбазою.

Нещодавно саме він озвучив ініціативу про доведення депутатської зарплати до мінімальної в країні. Подібних почасти несподіваних новацій зараз чимало. Скажімо,  "Наша Україна—Народна самооборона" висунула ініціативу про скасування депутатської недоторканності. У НУ-НС непогано вивчили принципи піару. За всіма його законами у період виборів політики обрали одну тезу й весь час на ній наголошують. І ця ідея так захопила країну, що навіть пан Колесніков мусив відгукнутися на неї, розвинути та запропонувати отой свій винахід. Та й Віктор Янукович після того, як його десь якась жінка перестріла й попросила дозволу помацати, виступив за скасування недоторканності народних обранців.

Мені тут ще й зарплату платитимуть?!

Тим часом, хоча депутатський імунітет у боротьбі з корупцією — річ дуже важлива, саме по собі це лише один елемент — як колесо в автомобілі. А з одним колесом він рухатися не буде. Тому суспільству варто обговорювати й інші складові цієї проблеми.

Життя ж постійно підкидає матеріал для такого обговорення. Скажімо, в пресі зараз друкують чимало розслідувань про вражаючі будинки служників народу — Віктора Януковича, Юлії Тимошенко, Андрія Клюєва, Дмитра Табачника. Журналісти твердять, що біля маєтку Януковича понад 100 гектарів землі. Але на відміну від колишніх статей про авто й помешкання сина президента Ющенка, сьогоднішні публікації чомусь не спричиняють помітного суспільного резонансу. А громадянам варто було б запитати у політиків, скільки вони заплатили за землю під свої маєтки, скільки податків сплачують? Бо ж відсутність такої інформації викликає підозру про зловживання службовим становищем і використання його для задоволення власних інтересів. Чи ця тема менш важлива, ніж депутатська недоторканність у контексті боротьби з корупцією та зловживаннями?

Але політики чомусь звернулися лише до недоторканності, депутатських зарплат тощо. Схоже, цілком свідомо. Можливо, надто багатьом із них є що приховувати — отож переводять суспільну увагу на інше.

Зараз ви читаєте новину «Спосіб щось приховати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути