середа, 08 вересня 2010 04:16

Сонячні панелі ставлять жителі гір та островів

 

Встановлена 2006-го на острові Зміїний фотоелектрична станція забезпечує електрикою маяк і побутові прилади персоналу. До того енергію виробляли за допомогою дизельгенераторів. Постачання дизпалива для них коштувало державі близько мільйона гривень щороку. Про перспективи отримання енергії з сонця розповідає представник компанії "Квазар", яка розробила проект станції на острові.

— Сонячні системи в нас, як правило, купують люди, які не мають можливості провести лінію енергопостачання до своїх домівок. Зазвичай це селяни і дачники, які живуть у віддалених місцевостях, жителі гір та островів — каже 54-річний Олександр Юденко, керівник департаменту "СоларА/А" компанії "Квазар". — Отже, обсяг продажу фотоелектричних модулів в Україні у "Квазара" становить лише 1 процент.

Системи фотовольтаїки, які застосовують для перетворення сонячної енергії на електричну, можна встановлювати на дахах будинків, гаражів, класти на землю чи навіть чіпляти на автомобіль. За день панель площею 1 кв. м виробляє 1,5–4,5 кВт. Енергію сонця можливо перетворювати і на тепло, коли промені через спеціальні модулі нагрівають воду. У такий спосіб можна заощаджувати газ. У Європі зазвичай установлюють змішану систему.

Найпотужніший ринок фотовольтаїки в Німеччині. Нещодавно там реалізували програму "Мільйон сонячних дахів". Тепер пішли на другий мільйон. Швидкий розвиток сонячної енергетики в цій країні обумовлений тим, що там діє програма кредитування власників будинків, які бажають установити сонячні системи. В Україні такої програми не існує.

Компанії ж, яка хоче виробляти електрику з сонця й продавати її державі за "зеленим тарифом" (він вищий від тарифу на електрику, вироблену традиційними способами — гідростанцією, АЕС тощо. — "ГПУ"), мають стати учасниками держпідприємства "Енергоринок". Для цього слід внести в уставний фонд підприємства 5 мільйонів гривень. Навіть якщо установка сонячної системи коштує, наприклад, 10 тисяч гривень. До того ж лишається багато невирішених питань у процедурі отримання "зеленого тарифу". Складається дивна ситуація, коли всім країнам Європи сонячні системи вигідні, а Україні — ні. Європа до 2020 року планує виробляти 20 процентів електроенергії з відновлюваних джерел (зараз цей показник становить 14%. — "ГПУ"). Україна могла до цього часу виробляти 15 відсотків.



Україна освітлюється сонцем більше за Німеччину


Із відновлюваних джерел Україна отримує мізерну кількість електрики — соті частки відсотка. Серед них сонячної — 3%.

— Це дуже мало, — говорить 64-річний Георгій Веремейчик з Інституту проблем екології. — За обсягами продукування енергії на першому місці у нас біоенергетика. Потім іде енергія малих річок, вітрова й сонячна.

Середній показник освітлення сонцем території України трохи, вищий, ніж у Німеччини, кажуть в Укргідрометцентрі. Сонячним вважають день, коли хмари вкривають не більш як 30% неба.



2500


СТІЛЬКИ доларів коштує найдешевша енергосистема для забезпечення потреб мешканців котеджів і дач енергією від сонця. Маленький модуль для підзарядки від сонячного світла ліхтариків чи мобільних телефонів обійдеться у $40–180.

Зараз ви читаєте новину «Сонячні панелі ставлять жителі гір та островів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути