середа, 01 жовтня 2008 18:02

"Шанс щодо НАТО Україна втратила три-чотири роки тому"

  Войцех Конащук: ”Вам від Росії нікуди не дітися”
Войцех Конащук: ”Вам від Росії нікуди не дітися”

Польський експерт із міжнародних відносин Войцех Конащук, 36 років, вважає, що найголовнішим нині для України є владнати внутрішньополітичну ситуацію.

Що думають у Польщі про події в Грузії?

— Польща на її боці. Але одностайної думки серед країн-членів Євросоюзу на ці події немає. Німеччина та Франція налаштовані проросійськи. А такі держави, як Польща чи Латвія підтримують Грузію.

Чи буде в цьому в ЄС єдність?

— Навряд чи. Німці, наприклад, не розуміють до кінця грузинських проблем. Утім, як і українських. Вони не мали такої економічної ситуації, яка була в Польщі. Стара Європа далека від цього. Як у вас кажуть — ситий голодного не розуміє. Отож єдиної позиції ЄС щодо Грузії ми не почуємо. Усе обмежиться розмовами та зустрічами президентів Франції та Росії — Ніколя Саркозі та Дмитра Медведєва в Парижі чи Москві.

Росія впливає на Євросоюз?

— Безумовно.

Яким чином?

— Економічно. 50 відсотків імпортованих в ЄС нафти й газу — російські. Найактивніші покупці — німці та італійці. Та й Польща купує в Росії нафту. Якщо навіть Європа не купуватиме в росіян енергоносії, це робитимуть Китай або Америка. Із такої позиції нафтогазового експортера, Росія має можливість регулювати міжнародну політику і робить це. Узяти хоча б підвищення ціни на газ для України й заяви російських політиків на її адресу.

Вам від Росії нікуди не дітися. Якщо навіть Україна вступить у ЄС, то все одно не зможе купувати нафту чи газ у Франції. З економічної точки зору, вашій країні не варто було б відмовлятися від зв"язків зі своєю східною сусідкою заради союзу з Європою. Думаю, майбутнє України більше пов"язане з Росією, ніж з ЄС. Ваша економічна безпека цілком залежить від неї.

Найактивніші покупці російських енергоносіїв — німці та італійці

Наскільки можливе повторення грузинського сценарію в Криму?

— Думаю, цього не станеться. Грузія — маленька держава, її президент Михаїл Саакашвілі одержав освіту в США. Україна ж — велика, у неї міцні зв"язки із Росією. Та й українська армія все ж більша, ніж грузинська. На силовий сценарій ніхто не зважиться.

Чи може Україна розраховувати на європейську систему безпеки?

— Проблема в тому, що Україна зараз не входить у жодну систему безпеки. Вона не має нормальної оборони. От якби була членом НАТО — справа інша. Але це в найближчому майбутньому малоймовірно, тому що німці та французи цього не хочуть. А нарощувати обороноздатність за власний рахунок Україна не може. НАТО ж у разі чого її не захистить, як не захистило Грузію.

Україна повинна сама вирішити, із ким вона. Або вступити в НАТО, або бути в союзі з Росією.

Чи може Україна все ж піти шляхом Польщі: спочатку вступ до НАТО, потім — до ЄС?

— Цей процес у Польщі теж проходив складно: не всі були "за". Що стосується НАТО, то ви свій шанс утратили. Це реально було три-чотири роки тому, на гребені помаранчевої революції. А тепер такі країни, як Німеччина, Італія, Франція вже інакше дивляться на Україну. Вона має якомога швидше вирішити свої внутрішньополітичні проблеми. Тоді й ставлення до неї як до потенційного партнера по НАТО й ЄС, можливо, зміниться.

Зараз ви читаєте новину «"Шанс щодо НАТО Україна втратила три-чотири роки тому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути