Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2017 06:10

Санкції відводять Путіну 180 днів

Путін поплив. Це ще нокдаун, але удари став пропускати частіше. Вони відчутно лягають на й без того побите політичне обличчя. На ефективні контрвипади сил практично не лишилося. Схоже, після потужної атаки у вигляді нових санкцій США він навряд чи втримається на ногах.

Сама звістка про санкції стала для Москви неабияким ударом. Путін смішно замахав у відповідь короткими рученятами. Оголосив, що висилає з країни 755 американських дипломатів (хоча насправді позбавив роботи шість сотень своїх співвітчизників, що працювали у представництвах США). Підпряг Держдуму — і та виступила з ініціативою відмовитися від алкогольних напоїв, виготовлених у США та країнах, що підтримали санкції. 2015 року ця пропозиція не пройшла: країна не здатна задовольнити потреби покупців у вині. Зі свого боку обіцяв щось придумати й прем'єр країни — здатність Медведєва думати загальновідома.

Але все це винятково для своїх вболівальників. Жоден, мовляв, випад проти нашої країни не залишається без відповіді.

На міжнародній же арені путінська дипломатія прагне догодити Сполученим Штатам. Пішла на поступки щодо Сирії. Солідарно голосує по Північній Кореї, хоча для збереження обличчя перед Пхеньяном достатньо було утриматися. Устами міністра закордонних справ заявляє про сподівання на "конструктивне співробітництво". Це є не чим іншим, як публічним відступом у кут дипломатичного рингу.

Що ж так налякало Кремль? І що такого містять нові санкції Білого дому, чого не було у попередніх?

Цього разу США не стали стріляти по горобцях. Інтервенцію своїх енергоносіїв у Європу вони підкріпили потужним ударом по головному конкуренту. Ввели доволі болісні екторальні санкції в енергетичній, а також фінансовій сферах, позбавивши провідну галузь РФ перспектив розвитку і змусивши путінський гаманець працювати у зворотному режимі.

Але і це ще не все.

Фінансовій розвідці США протягом півроку доручено виявити всі активи кремлівської верхівки, починаючи з президента. Публікація цих матеріалів не лише помножить на нуль репутацію Путіна і його найближче оточення. Не лише виявить усіх західних ділових і фінансових партнерів і позбавить капітали московітів ефективності. Вони підведуть гроші нинішніх володарів Московії під суворе законодавство, яке бореться з відмиванням доходів, здобутих злочинним шляхом. І фінансова верхівка, яку уособлює Путін, і її капітали опиняться фактично поза законом.

Ситуація для Путіна ускладнюється ще й тим, що його війна проти України перестала бути в очах США далекою регіональною. Вона перетворилася на війну агресивної ядерної Московії проти Заходу загалом. Саме такого висновку дійшла конференція з безпеки в Аспені, що передувала закону про нинішні санкції, і де були присутні керівники усіх американських спецслужб. А це означає, що зухвалого агресора не випустять з кута рингу.

Послаблень у нинішньому наступі не буде. Курс узято на економічне і фінансове руйнування Росії як повноважного наступника Імперії зла на ім'я СРСР. А він, як відомо, у по­єдинку із західним світом змушений був викинути на ринг білий рушник. Хоча бійцем був набагато міцнішим і мав репутацію нокаутера.

Зараз ви читаєте новину «Санкції відводять Путіну 180 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути