вівторок, 14 серпня 2018 06:36

Російських священиків не пустили у Грецію

У священиків Російської православної церкви почали виникати труднощі з отриманням віз у Грецію.

Настоятель московського храму Сергія Радонежського Віктор Біксей мав із сім'єю поїхати на святу гору Афон. Але йому прийшла відмова у шенгенській візі з формулюванням "немає підстав перебування на території Греції".

— Ми придбали тур, оплатили квитки, забронювали готель. Моїй матушці і шістьом дітям дали візу, а мені — ні. Я двічі подавався. Обидва рази — відмова, — говорить він журналістам британського видання Бі-Бі-Сі.

Наприкінці липня візу не отримав ще один московський священик Олександр Альошин. Він був у Греції багато разів, йому відмовили вперше. Із труднощами зіштовхнулися краснодарський священик Василь і церковний публіцист, священик Володимир Вігілянський. Останньому в грецькому консульстві начебто сказали: "Даремно написали, що ви священик".

— Це політика грецького уряду. Тепер російських священиків сприймають як потенційних шпигунів і агентів впливу, — розповідає виданню джерело, близьке до Константинополя.

— Вселенський патріархат бореться із російською церквою за вплив у православному світі. Відносини загострилися через Україну, — каже особа, близька до Синоду Російської православної церкви.

Константинопольський патріархат тісно пов'язаний із Грецькою церквою. Зокрема, отримує зарплату із її бюджету. У Греції розташована свята гора Афон, підлегла Константинополю.

На початку липня Греція вислала двох російських диплома­тів і заборонила в'їзд у країну ще двом росіянам. Їх звинуватили в незаконному зборі інформації і підкупі чиновників. Вони намагалися вплинути на рішення щодо Македонської церкви, за даними преси. Як і Українська, та попросила визнання у Константинопольського патріархату.

Константинополь готується дати Україні автокефалію через образу патріарха Варфоломія на російського патріарха Кирила, пише Бі-Бі-Сі. 2015 року РПЦ не приїхала на збори усіх православних церков, які називали "справою усього життя" патріарха Варфоломія. Рішення щодо українського питання Константинопольський патріархат може винести на початку вересня після засідання Синоду. 31 серпня стамбульську резиденцію патріарха Варфоломія відвідає російський патріарх Кирило.

Зараз ви читаєте новину «Російських священиків не пустили у Грецію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути