Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2010 08:02

Румунський паспорт отримали 80 відсотків громадян Молдови

Кілька днів вересневої відпустки провів у Молдові, з якою пов"язані роки студентства. Востаннє там гостював, іще коли при владі в Кишиневі були комуністи з незмінним, здавалося, президентом Вороніним. Зараз керує Коаліція за європейську інтеграцію. Позаминулої неділі саме відбувався ініційований нею конституційний референдум. Люди відповідали на запитання, чи бажають вони запровадження прямих президентських виборів. Бо дотепер главу держави обирає парламент.

Зміни підтримали майже 90% тих, хто проголосував, однак референдум провалився. На нього прийшли заледве 30% громадян. За законом, потрібно 33%. Це перша дошкульна поразка нової влади.

За останній рік Молдова майже не змінилася. Той-таки Кишинів із поганими дорогами, двомовними вивісками на крамницях та концертами Лайми Вайкуле в Національному палаці. Хоча друзі розповідали: щойно перед нею приїжджав румунський співак Фуеґо, що тішив молдаван румунськими патріотичними мелодіями.

Зміни, здається, стосуються лише кількості громадян Молдови, які отримали румунські паспорти. Сусідня країна роздає їх усім, чиї предки жили на території Молдови до 1940 року, тобто до радянської окупації Бессарабії. А таких дуже багато. Важко точно визначити, скільки молдаван уже є й громадянами Румунії. Кажуть, понад 80%. Країна розсмоктується сама собою. Навіть етнічні українці, росіяни, болгари або гагаузи охоче подають на румунське громадянство — воно дає право безвізово подорожувати до країн Євросоюзу. А з 2011 року — ще й до США, Канади й Австралії. Натомість, переконують молдавани, нинішня влада провадить політику й на державне возз"єднання з Румунією. Молдова як політичний проект не відбулася, кажуть. Тож набагато краще приєднатися до країни, населення якої є з молдаванами єдиним народом. Надто, якщо ця держава ще й у ЄС та НАТО.

Заради об"єднання з Румунією молдавани закликають віддати Придністров"я сусідам — Україні або Росії

"Що вимагати від країни, весь бюджет якої заледве становить мільярд доларів, а з економіки існує лише виноробство?", — риторично питають кишинівці. Заради об"єднання з Румунією вони закликають віддати Придністров"я сусідам — Україні або Росії. Хай ідуть під три чорти, досить ми вже з ними намучилися, — така думка панівна. Хоча молдовська влада досі сподівається на повернення "блудного сина". Прем"єр Влад Філат навіть їздив до Тирасполя на футбольний матч і зустрічався з керівництвом бунтівної автономії. Уперше за багато років. Зрештою, Придністров"ю належить і правобережне місто Тіґіна, воно ж Бендери, позбуватися якого молдавани не хочуть.

Про Україну говорять небагато. Якщо раніше нею цікавилися, то тепер відповідають: "Це закрите питання. Ви під Росією". Вважають, росіяни, які нещодавно знову роздмухали скандал із забороною ввезення молдовського вина, взимку обов"язково перекриють їм газ. І якщо досі Україна їх рятувала, продаючи власні залишки, то тепер точно кине. Розраховують на тих-таки румунів.

Я чекав розчарування від провалу референдуму, натомість побачив радість. Добре, що так сталося, — тепер вони хоч трохи схаменуться, кажуть мої молдовські друзі. Влада зрозуміє, що не все так райдужно, і почне діяти. Адже залишила на своїх посадах усіх людей із комуністичної команди, які її дискредитують і не проводять реформ.

Зараз ви читаєте новину «Румунський паспорт отримали 80 відсотків громадян Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути