четвер, 16 липня 2020 00:41

Роздратування від Путіна наростає

Автор: GETTYIMAGES
  Жінка тримає фотографію губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала під час акції протесту проти його затримання. 12 липня 2020 року, Хабаровськ, Росія
Жінка тримає фотографію губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала під час акції протесту проти його затримання. 12 липня 2020 року, Хабаровськ, Росія

— У Хабаровську на вулиці вийшли 6 відсотків населення. Це — величезна цифра. Якщо переносити її на Москву, вийшов би мільйон. Тому до Хабаровського краю привезли Національну гвардію з Ростовської області. Але ­побоялися розганяти протест. Влада в Росії не вірить, що люди можуть стихійно вийти на мітинг. ­Шукає організаторів, аби через них припинити акції, — каже експерт Міжнародного аналітичного центру боротьби з кремлівською пропагандою Ольга ­Курносова, 58 років.

11 липня в російському Хабаровську на вулиці вийшли, за різними оцінками, від 12 до 35 тисяч осіб. Виступають проти тиску на губернатора 50-річного Сергія Фургала. Його затримали 9 липня дорогою додому. Відправили до Москви. Суд заарештував на два місяці за підозрою в організації вбивств підприємців Євгена Зорі 2004 року й Олега Булатова 2005-го та замаху на амурського бізнесмена Олександра Смольського. Губернатор Хабаровського краю провину не визнає.

Наступного дня люди знову зібралися на пл. Леніна. Колоною вирушили центральними вулицями. Не припинилися акції і в понеділок.

Мітинги на підтримку Фургала пройшли також у Комсомольську-на-Амурі, Ніколаєвську-на-Амурі, Амурську і в районних центрах Хабаровського краю. Люди скандували "Путин — вор", "Свободу", "Москва, уходи", "Дальний Восток — наш".

Місцеві вважають арешт Фургала політичними репресіями. Він — представник опозиційної Ліберально-демократичної партії Росії. На посаді губернатора із 2018-го. Тоді переміг провладного кандидата від "Єдиної Росії" з підтримкою майже 70%.

"Останньою краплею стало голосування за зміни до конституції Росії. У Хабаровському краї явка становила 44 відсотки, це один із найнижчих показників, третє з кінця місце по всіх регіонах", — заявили у штабі опозиціонера Олексія Навального в Хабаровську.

Зміни до конституції Росії набули чинності 4 липня. Їх підтримали 77,92% виборців. Передбачають "обнулення" президентських термінів Володимира Путіна, дозволяють йому ще двічі обиратися на цю посаду.

— Виступи за Фургала — наймасштабніші в регіоні за довгий період, — говорить Ольга Курносова. — Кремль не робить нічого під тиском суспільства, але зважає. Щоб зменшити градус напруги, може призначити виконувачем обов'язків губернатора когось із опозиційної ЛДПР. Та не факт, що це заспокоїть людей.

Багато хто дивується, чому народ захищає того, хто може бути винний у тяжких злочинах? Але люди виступають не за конкретну особу, а за право самим обирати владу. Впевнені — його відсторонили, бо намагався робити щось для громади, а не працював в угоду Кремлю.

Фургала хотіли прибрати ще з моменту його обрання. Він обіцяв зняти свою кандидатуру на виборах ­2018-го, але не зробив цього. Фактично "кинув" Кремль.

Крім того, виконувач обов'язків, якого призначать, не зможе обиратися у вересні в єдиний день голосування (на 19 вересня 2021 року заплановані вибори депутатів Державної думи Федеральних зборів Російської Федерації. — ГПУ). Так людей позбавляють законного права обирати.

Роздратування від влади наростає. Колись досягне критичної точки.

Зараз ви читаєте новину «Роздратування від Путіна наростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути