пʼятниця, 18 травня 2018 06:25

"Росія заганяє переговори у вузький коридор Мінського процесу"

Автор: www.znaj.ua
  Посол Сполучених Штатів Америки Марі Йованович, американський спецпредставник Курт Волкер і командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв (праворуч) обговорюють ситуацію на Донбасі. 15 травня, Слов'янськ, Донецька область
Посол Сполучених Штатів Америки Марі Йованович, американський спецпредставник Курт Волкер і командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв (праворуч) обговорюють ситуацію на Донбасі. 15 травня, Слов'янськ, Донецька область

— Чуємо від Кремля, що російськомовне населення Донбасу налаштоване проти України. Це не так. Люди кажуть, що найважливіше — мир. І що територію потрібно повернути Україні, — говорить 53-річний Курт Волкер, спецпредставник Сполучених Штатів Америки.

15 травня він відвідав Донбас. У Слов'янську зустрівся з командувачем Об'єднаних сил Сергієм Наєвим. Той ознайомив дипломата з військовою та гуманітарною складовими операції.

— Пропозиція Росії розмістити миротворців уздовж лінії вогню лише посилить розподіл країни, — заявив Волкер. — Запровадження миротворчої місії Організації Об'єднаних Націй по всій окупованій території гарантуватиме контроль над українсько-російським кордоном. Це б створило умови для відновлення миру, проведення виборів на Донбасі й ухвалення закону про амністію. До того часу США допомагатимуть Києву зупиняти РФ санкціями.

Цей конфлікт спричинений російським вторгненням в Україну. Кремль безпосередньо командує військами. Люди гинуть щотижня. Ми не можемо дозволити, щоб так тривало надалі.

— Росії вдалося нав'язати США бажаний для неї формат переговорів Волкер — Сурков (радник президента РФ Володимира Путіна. — ГПУ), — каже політолог Михайло Басараб, 41 рік.

— Нашу долю вирішуватимуть дві наддержави — Росія і Сполучені Штати. За столом немає місця для України.

Ситуація дуже заплутана. Маємо кілька паралельних процесів щодо врегулювання. Це Мінськ, Нормандський формат (переговори між лідерами Франції, Німеччини, Росії та України. — ГПУ) і перемовини між Волкером та Сурковим. Тема миротворців присутня в усіх трьох. Однак це не наближає перспективу їх введення. Розпочати місію можна лише після рішення Ради безпеки ООН. Росія там має право вето. Тому на Донбас "блакитні шоломи" можуть потрапити тільки з таким мандатом і в такій кількості, як це вигідно Москві.

Наш президент може скільки завгодно молитися на миротворців. Проте без рішення Верховної Ради чобіт жодного солдата зарубіжної армії не ступить на Донбас. Сумніваюся, що більшість депутатів будуть готові взяти на себе відповідальність за введення миротворчого контингенту.

Росія заганяє переговори у вузький коридор Мінського процесу.

Зараз ви читаєте новину «"Росія заганяє переговори у вузький коридор Мінського процесу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути