пʼятниця, 20 листопада 2015 00:10

Росія погодилася реструктуризувати наш борг

Росія готова реструктуризувати борг України у $3 млрд за двох умов, заявив 16 листопада російський президент 63-річний Володимир Путін:

— Ми зробили несподівану пропозицію нашим партнерам. Не просто погодилися реструктурувати борг, а запропонували кращі умови, ніж просив Міжнародний валютний фонд. Ми готові отримати по одному мільярду доларів на рік, починаючи з 2016-го.

Другою умовою Путін назвав гарантії кредитоспроможності України від західних партнерів.

— У пропозиції Кремля є політична складова: хоче, щоб Захід гарантував повернення українського боргу, — говорить політолог Георгій Чижов, 42 роки. — Це спроба показати, що насправді Україна не є незалежною державою. Тому домовлятися треба з тими, хто нею нібито керує.

Росія тривалий час вимагала негайно повернути борг, — продовжує експерт. — Але зараз Київ не в змозі віддати ці кошти. А розгляд справи у міжнародному суді для Москви небажаний. Бо можуть виплисти таємні домовленості між Путіним і Януковичем, на основі яких і виділялися ті 3 мільярди доларів. Тому Кремль вирішив цю історію обіграти. Україна ж у будь-якому випадку повинна повернути борг. А от на яких умовах — інше питання. Без згоди міжнародних кредиторів Київ не має права пристати на пропозицію Москви. До того ж Захід, скоріше за все, не захоче виступати гарантом повернення цього боргу. Тож протягом тижня чи двох запропонують свій варіант.

Росія позичила Україні $3 млрд наприкінці 2013 року. Термін виплати боргу спливає у грудні. Український уряд відмовився його погашати, якщо Кремль не реструктуризує кредит. Мав зробити це за таким самим планом, як і решта міжнародних кредиторів. Тобто списати 20% суми, а виплату решти відкласти на чотири роки. Москва наполягала на іншому варіанті.

Зараз ви читаєте новину «Росія погодилася реструктуризувати наш борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути