Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 17:49

Рішення щодо Зміїного Україні невигідне

3 лютого Міжнародний суд ООН у Гаазі (Нідерланди) оприлюднив рішення за позовом Румунії до України у суперечці навколо острова Зміїного. Постановили, що його не можна вважати частиною прибережної лінії України. Йдеться про визначення серединної лінії при розподілі між державами континентального шельфу та виключної економічної зони у Чорному морі.

Ця справа перебувала в суді з ініціативи Бухареста з 2004 р. Доти було безрезультатно проведено 40 раундів двосторонніх перемовин. 16 травня 2006 р. статус Зміїного відіграв важливу роль у поділі шельфу.

Румунська сторона звернулася до суду, бо вважає, що Зміїний — це не острів, а скеля. Натомість Україна доводила протилежне і наголошувала, що визначення державних кордонів слід проводити від Зміїного як крайньої точки держави. При цьому довжина української частини узбережжя навпроти спірних територій становила б 1058 км, а румунської — 258 км. Відповідно, на переконання Києва, шельф необхідно поділити у пропорції 1 до 3. Тобто 53,3 тис. кв. км залишити за Україною, 21,9 тис. кв. км — за Румунією.

Але за рішенням суду під контроль Румунії перейшло 79,34% спірних територій. За оцінками румунських фахівців, там міститься близько 70 млрд кубометрів газу і десь 12 млн т нафти.

Під контроль Румунії перейшло 79,34 відсотка спірних територій шельфу

— Урахування острова Зміїного означало б юридичний перегляд географії, — заявила президент суду Розалін Хіґґінс, зачитуючи рішення.

Директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру політичних досліджень Віктор Чумак, 50 років, не вважає такий вердикт фатальним програшем України.

— Суд вчинив достатньо компромісно, — каже він. — Україна вимагала завелику територію. Києву не треба було доводити справу до суду, а діяти дипломатичним шляхом. Можливо, визнати Зміїний скелею, але відвоювати більшу територію шельфу.

Нині ж можна тішитися хіба що з політичного виграшу — між країнами уже немає територіальних суперечок.

Утім, на українському боці залишилися практично всі розвідані "Чорноморськнафтогазом" родовища нафти й газу. Аби Румунія почала повноцінну розвідку і розробку родовищ на відсудженій частині шельфу,  Київ і Бухарест мають підписати двосторонні угоди. Передбачається, що це станеться вже 25 лютого під час офіційного візиту до України президента Траяна Бесеску.

Зараз ви читаєте новину «Рішення щодо Зміїного Україні невигідне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути