пʼятниця, 06 липня 2012 00:15

Робітники розплачуються за непомірні апетити монополістів

Українська асоціація виробників феросплавної продукції знову зажадала від Кабінету Міністрів спеціального розслідування зростання імпорту феромарганцю, феросилікомарганцю та феросиліцію. Масове та неконтрольоване державою ввезення з-за кордону цієї продукції для виплавки сталі, як вважають в УкрФА, знижує рентабельність вітчизняного виробництва. Торік вона впала до 49%. Залишки готової продукції на складах сягнули 70%.

Це вже не перша спроба виробників феросплавів домогтися послаблень від уряду. Підконтрольна групі "Приват" УкрФА, що об'єднує Стахановський феросплавний, Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, 2010 року хотіла потіснити іноземних конкурентів антидемпінговим розслідуванням. Проте Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі — МКМТ— фактів значної шкоди національним виробникам не виявила. У черговій спробі заблокувати імпорт шляхом спецрозслідувань 2011-го МКМТ відмовила. Асоціація оскаржувала її рішення в Окружному адміністративному суді Києва, проте позитивного результату для себе не домоглася.

— Одна з імовірних причин відмов — небажання України провокувати проти себе розслідування в рамках Світової організації торгівлі. А вони можливі, якщо Україна запровадить нові мита на імпорт феросплавів, — коментує координатор економічних програм Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія" Сергій Кисельов, 31 рік. — Імовірність того, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі зараз погодиться на нове розслідування, іще нижча. Адже, за інформацією джерел, у Кабміні за перші п'ять місяців 2012 року імпорт феросплавів скоротився майже на 11 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2011-го.

За останнє десятиліття практично нічого не вкладалося в технічне переоснащення феросплавних підприємств. Половину структури витрат виробництва феросплавів становить електроенергія. На підвищення тарифів, пов'язане з переведенням виробничих потужностей на другий клас споживання струму, на Запорізькому заводі феросплавів у серпні 2011-го відповіли скороченням зарплат і частини робітників, пікетами і зверненнями трудових колективів до профільного міністерства, уряду та президента України. Фактично, робітники розплатилися за непомірні апетити монополістів.

— Це спроба силовим методом вирішити економічні питання комерційного підприємства, — прокоментував ситуацію тодішній голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров. — Я запропонував би комерційному підприємству більш самостійно розбиратися у своїх питаннях. А також подумати над спрямуванням дивідендів у розмірі 94 мільйонів на будівництво власної підстанції, ціна якої 80 мільйонів. Таким чином вдалося б вирішити довгострокові проблеми.

На думку першого заступника голови Антимонопольного комітету України Рафаеля Кузьміна, яку він висловив в інтерв'ю "Економічній правді", діяльність вітчизняних виробників феросплавів має "ознаки монопольних утворень". Та далі заяви справа не рушила. Не в останню чергу завдяки потужному лобі "Привату".

Вітчизняні феросплавні заводи торік експортували свою продукцію за ціною нижчою за ринкову, близько $750-900 за т. Натомість відпускні ціни на внутрішньому ринку сягали аж $2000. У результаті вітчизняні металурги змушені закуповувати марганцеві феросплави за кордоном — дешевше везти сировину навіть із Південної Африки, ніж іти на умови вітчизняних виробників, які намагаються ще й вибити для себе додаткові преференції.

Зараз ви читаєте новину «Робітники розплачуються за непомірні апетити монополістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути