четвер, 11 червня 2020 06:11

"Про Донбас не можна говорити окремо від Криму"

Автор: GERMANY-UKRAINE_Reuters
  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (ліворуч) з німецьким колегою Гайко Маасом (праворуч) прибули на пресконференцію після переговорів. 2 червня 2020 рік, Берлін, Німеччина
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба (ліворуч) з німецьким колегою Гайко Маасом (праворуч) прибули на пресконференцію після переговорів. 2 червня 2020 рік, Берлін, Німеччина

2 червня українська делегація відвідала Німеччину. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, керівник Офісу президента Андрій Єрмак, міністри з реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков та оборони Андрій Таран зустрілися з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, радником канцлера Яном Гекером й міністром оборони Аннеґрет Крамп-Карренбауер.

Німецькі урядовці запевнили — нормалізувати відносини з Росією можна лише після відновлення територіальної цілісності України. Очікують продовження нормандських перемовин між лідерами України, Німеччини, Франції та Російської Федерації.

"Ми були першою іноземною делегацією, яку прийняли в Берліні з початку пандемії коронавірусу. Це потужний сигнал з боку Німеччини, — написав у фейс­буку Дмитро Кулеба, 39 років. — Важливо максимально точно розуміти одне одного перед перемовинами з росіянами. Ми детально поінформували, чому "буксує" Мінськ. Яка реальна безпекова й гуманітарна ситуація на Донбасі. Україна з року в рік показує готовність іти на розумні компроміси. Йдеться про особливості місцевого самоврядування після повернення тимчасово окупованих територій. Але ми ніколи не підемо на жодні особливі статуси за російським сценарієм — з правом вето на загальнонаціональні рішення.

Україна порушує питання Криму на перемовинах. Нас цікавлять права людини та звільнення осіб, яких незаконно утримує РФ. Також — у якому форматі обговорюватимемо деокупацію".

— Наша влада помиляється, якщо вважає особливий статус Донбасу легким шляхом вирішення проблеми. Через суспільний опір можуть початися внутрішні конфлікти в державі. Це обов'язково використає Росія, — каже політолог Костянтин Батозський, 39 років. — Навряд ці зустрічі, заяви реально вплинуть на німецько-українські відносини чи події на Донбасі. Політичне партнерство країн напряму залежить від економічної взаємодії. Наші фінансові зв'язки з Німеччиною недостатньо міцні.

Позитив, що трохи актуалізували питання Криму. Важливо не забувати про півострів, обговорюючи Донбас. Їх не можна розділяти.

Зараз ви читаєте новину «"Про Донбас не можна говорити окремо від Криму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути