середа, 12 травня 2010 07:28

Президент із "мерседесом" указав українцям на шлях від Росії

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

На парад із нагоди річниці перемоги над Німеччиною Віктор Янукович прибув у шикарному німецькому "мерседесі". Курйоз,  парадокс і гарний урок історії водночас.

За 65 років "народ-переможець" не спромігся створити пристойних автомобілів навіть для своїх президентів і користується виготовленими руками переможених. Але інакше й бути не могло. Після 1945-го українці — як і росіяни, білоруси та інші "радянські" — залишилися жити в тоталітарній державі. А західні німці почали будувати нове суспільство демократії та ринкової економіки, яке принесло людям свободу й добробут. Приїзд Януковича на парад у західнонімецькому авто є найкращою підказкою щодо того, куди мала б рухатися Україна й чиї цінності переймати.

На ділі ж вона знову залишається за межею, що відокремлює цивілізований, вільний і багатий світ від світу авторитаризму та злиднів. Так само, як і 1945-го. Але цього разу добровільно, не перебуваючи в складі імперії. З величезною запопадливістю й нетерпінням Україна прагне якнайшвидше по вуха залізти в новітнє радянське лайно. З точки зору історії це зрозуміти неможливо. Парадокс не менший, ніж Янукович із "мерседесом" на параді.

Бо цілком зрозуміло й доведено життям, що інтеграція з Росією ані добробуту, ані свободи людям не принесе. Збагатяться лише окремі, які й так роз"їжджають у "мерседесах" чи "бентлі" та яким плювати на суспільство — до речі, й на ветеранів Великої Вітчизняної. Вони придушуватимуть інакодумство, зароблятимуть мільйони та мільярди за рахунок держави та її громадян. Бо такі правила гри по цей бік межі, й вони цілком улаштовують нинішню українську владу.

Лунають публічні вказівки з Москви переписати українські підручники з історії

У цивілізованому світі 8 і 9 травня є нагодою переосмислити історію Другої світової: події до, під час і по ній. А те, що сталося з країною або народом після цієї м"ясорубки, не менш важливо й показово, ніж вона сама. Тому цілком зрозуміло, чому в Радянському Союзі 9 травня всі повинні були лише радіти, дивитися паради й кінофільми про героїзм радянських воїнів, слухати ветеранів. Щось переосмислювати було заборонено, крок праворуч чи ліворуч від лінії партії — стріляли. М"ясорубка працювала й далі.

Сьогодні саме таке святкування вигідне януковичам. Жодних дій влади, спрямованих на осмислення чи переосмислення тих подій, примирення, ніякого намагання винести уроки і з війни, і з процесів після неї, й зі спільного проживання з Росією загалом. Натомість пам"ятник Сталіну, червоні прапори тоталітарної держави, Табачник із черговою порцією україноненависництва, відкриття Азаровим і російським українофобом Затуліним пам"ятника жертвам ОУН-УПА в Луганську, публічні й безапеляційні вказівки з Москви щодо переписування українських підручників з історії. А вона для України повторюється. Не щаслива, написана й прикрашена радянською пропагандою, в яку знову змушують вірити українців, а справжня — де місця Європі, демократії та добробуту поки що немає. Принаймні Янукович із російськими компаньйонами цього не передбачає.

Зараз ви читаєте новину «Президент із "мерседесом" указав українцям на шлях від Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

81

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути