четвер, 19 липня 2007 19:00

"Прем"єром може стати Ринат Ахметов"

  Володимир Бондаренко: ”Україну вже знову ділять на своїх та чужих”
Володимир Бондаренко: ”Україну вже знову ділять на своїх та чужих”

Керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 42 роки, прогнозує брудну виборчу кампанію.


Передвиборна кампанія вже розпочалася?

— Так. Подивіться — всюди з"явилася політична реклама, хоча й замаскована під соціальну. Зараз потенційні учасники виборів просто не хочуть робити радикальних кроків, тому й грубих порушень не видно. Але згодом, під час передвиборної кампанії, багато використовуватимуть  жорстку, чорну пропаганду однієї політичної сили проти іншої. Популярними будуть і технології створення спеціальних подій під час кампанії. Хоча це дуже витратна річ.

Також можуть знову штучно використати технологію розколу України. Зараз фактично всі рекламні ролики зосереджені саме на таких гаслах. Мовляв, ви погані, а ми хороші. Україну вже знову ділять на своїх та чужих. Це почалося ще з давньої ідеї про так звані три сорти України.

Чи вдасться новоствореному пропрезидентському блокові обійти Блок Юлії Тимошенко?

— Принаймні "Наша Україна" тепер має всі шанси отримати значно більше голосів, аніж на попередніх виборах. Проте БЮТ вони все одно не наздоженуть.

Перша десятка блоку демократичних сил підібрана вдало?

— Вона має плюси та мінуси. Плюси — нові обличчя в цій десятці, які можуть принести на виборах додаткові голоси. З іншого боку, той же Юрій Луценко новим для українців уже не є. Нові обличчя мають бути легендарними. Приміром, як свого часу в Росії відомий борець та депутат Олександр Карелін.

На плаву залишаться тільки чотири–п"ять партій

Чи правильно, що в першу десятку мегаблоку не включили нікого з "Української правиці"?

— Когось зі старої гвардії таки треба було включити. Бо за ними — витоки української держави, вони стояли на захисті України, незалежності. Певно,  комусь одному з них місце в десятці запропонували, а комусь — ні. Умовно кажучи, могли запропонувати Борисові Тарасюку, а інші висунули умову: або всі, або нікого.

Та "Правиця" не вийде зі складу блоку. Її лідери вже підписалися під декларацією, отже тепер мусять виконувати свої зобов"язання. Сьогодні все йде до того, що на плаву залишаться тільки великі політичні партії.  Існуватиме лише чотири-п"ять.

Чи вплине на результати виборів те, що всередині Партії регіонів існують протиріччя між Януковичем і Ахметовим?

— Раніше там існувала ще третя течія — Євген Кушнарьов. Між ними були конфлікти. Після смерті Кушнарьова в партії лишилися дві осі. Вони борються між собою. Ахметов зараз має претензії до Януковича. Бо той погнався за ідеєю Олександра Мороза переглянути Конституцію. А підприємці просто хочуть спокою, щоб нормально розвивати свій бізнес.

Якщо на цих виборах переможе Партія регіонів, то прем"єром може стати Ринат Ахметов. Якщо переможуть демократичні сили — то Юлія Тимошенко. Не виключено, що уряд очолить і якась інша фігура, яка влаштує всіх. Наприклад, Юрій Єхануров. Він має досвід, зв"язки. Не наживе собі ворогів під час виборів, бо не є лідером політичної сили.

На посаду прем"єра прогнозують і Віктора Балогу...

— Балога керував лише однією областю. А на посаді прем"єра треба вміти управляти бізнесом. Загалом же, уряд має очолити або нейтральна фігура для бізнесу, або так званий прапор. Нейтральні фігури — це Ахметов та Єхануров. Вони нікому дороги не переходили. "Прапор" — це Тимошенко. Але може бути й технічний прем"єр, за яким не стоятиме жодна з політичних сил. Це міг би бути Валерій Хорошковський або, за певних умов, Людмила Супрун.

Чи створять у новому парламенті коаліцію демократичних сил?

— Так. До неї можуть увійти не лише БЮТ та "Наша Україна", а й частина Партії регіонів. Із політичного погляду для них буде вдалим кроком опинитися в складі демократичних сил. "Регіоналам" треба було раніше зарезервувати собі таку марку. А так цю нішу вже зайняли БЮТ та "Наша Україна". Партія регіонів тут технологічно програла. Бо зараз переможуть ті сили, що використовуватимуть найкращі символи. Нині такими є свобода, демократія та справедливість. І рано чи пізно в українському парламенті буде створено справжню демократичну коаліцію — не антикризову чи широку.

Зараз ви читаєте новину «"Прем"єром може стати Ринат Ахметов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути