пʼятниця, 09 лютого 2018 07:40

Уряд і парламент повинні більше спілкуватися з суспільством

— Ваша країна змінилася за чотири роки. Я чомусь і досі чую, як про неї кажуть так, ніби вона лишається чимось подібним до Росії, Азербайджану, Білорусі чи іншого автократичного режиму. Це не так, — говорить посол Євросоюзу в Україні 63-річний Хюґ Мінгареллі 5 лютого на неформальній "вечірці єврооптимістів".

Це зустріч молодих депутатів Верховної Ради з активістами, журналістами. Вона була відкрита, транслювалася у мережі "Фейсбук". Переклад виступу посла опублікувала "Європейська правда".

— Сьогодні у вас з'явилася можливість реалізувати свій європейський вибір, виконавши Угоду про асоціацію. Це необхідно зробити не через юридичні зобов'язання. А тому, що це потрібно Україні. Щоб ви й ваші діти жили у відкритому, демократичному суспільстві.

Я знаюся на футболі. Тож спробую провести аналогії. Перше — це команда. Щоби провести реформи й зіграти в європейську гру, їй потрібен сильний передній край. Лінія нападу — це ваш уряд. Він має виходити з ініціативами, подавати законопроекти, а коли ті схвалять — впроваджувати їх. Середня лінія — напівзахист, або Верховна Рада. Вона має підтримувати уряд, і водночас — зупиняти протилежну команду, коли та намагається забити вам гол.

І, нарешті, потрібні захисники. Вони контролюють, щоб найбільш консервативні групи — олігархи та їхнi посіпаки — не забивали голи. Це — українське громадянське суспільство. Воно у вас найдинамічніше на всьому європейському континенті. Чимало людей розраховують, що наступні вибори повернуть Україну до стану, де вона була чотири роки тому. Але цього не може статися. Навіть якщо вони виграють вибори — не заб'ють цей гол. Ніде більше я не бачив такої політичної свідомості серед молоді, як у вас.

Друга складова перемоги — чесне суддівство. Роль рефері в реальному житті виконує правосуддя. В Євросоюзі є всі проблеми, які й в Україні. Зокрема, корупція. Відмінність — у системі правосуддя. Якщо ви забезпечите нехай не ідеальний, але достатній рівень верховенства права — ви виграли цей матч.

Ви вже маєте команду реформаторів — в уряді, Верховній Раді. І маєте виняткове громадянське суспільство. Тому — поза сумнівом — виконаєте короткострокові пріоритети. Перше — створення антикорупційного суду. Також скасування норми про електрон­не декларування для антикорупційних активістів.

Друге — нове виборче законодавство. Якщо увійдете у виборчу кампанію з нинішнім — це катастрофа. І, звісно, потрібен новий Центрвиборчком.

Третє — маєте завершити реформу енергетики. Вона повинна підтвердити, що вам не потрібен російський газ. Це важливо політично. І закрити головні джерела корупції у країні.

Четверте — потрібно втілити вже ухвалені реформи — охорони здоров'я, пенсійну, освітню. Їх виконання буде битвою. І так само — приватизація державних підприємств.

П'яте — це земельна реформа. Тут ваша країна має неймовірний незайманий потенціал виробництва та переробки. Якщо ви зможете використати його, це принесе фантастичний успіх. Ваша сільськогосподарська земля — найкраща в Європі.

У вашій країні неприйнятний рівень соціальної нерівності. Треба зменшувати розшарованість суспільства. Якщо не хочете, щоб надто багато людей підтримали партії-популісти на виборах.

Ви не досягнете успіху, якщо основна маса громадян животітиме, а на вулицях Києва буде більше "Порше", "Феррарі" та "Ламборґіні", ніж у Римі, Парижі чи Берліні. Бо тоді це не країна, а бананова рес­публіка.

Щоб українці сприйняли часом болючі реформи, мають розуміти їх суть: що і навіщо. А для цього уряд і парламент повинні більше спілкуватися з суспільством.

Слідкуйте, щоб у вас зберігалася найкраща команда. Забезпечте чесного рефері. І ви не зможете програти. Бо не буде нікого, сильнішого за вас.

Зараз ви читаєте новину «Уряд і парламент повинні більше спілкуватися з суспільством». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути