пʼятниця, 12 липня 2019 06:26

"З'явився шанс перейти в наступ у переговорах"

Президент Володимир Зеленський повернув Романа Безсмертного до Тристоронньої контактної групи на перемовинах у Мінську. Цим же указом прибрав із неї дипломата Олександра Моцика.

Роман Безсмертний представляв Україну в політичній підгрупі на переговорах щодо Донбасу із 2014 року. У квітні 2016-го залишив цю роботу, заявивши, що "Мінськ не в змозі зрушити ситуацію з мертвої точки".

У 1994–2011 роках Безсмертний був народним депутатом, представником президента Леоніда Кучми в парламенті, головою виборчого штабу Віктора Ющенка, віце-прем'єром, заступником голови адміністрації президента Ющенка та послом України в Білорусі. Після першого туру президентських виборів у березні цьогоріч заявляв: "Цей сором ми ще довго переживатимемо. Допустити обрання подібного президента — принизити націю".

3 червня президент призначив головою Тристоронньої контактної групи в Мінську Леоніда Кучму. Він очолював українську делегацію у 2014–2018 роках.

— Зеленський не хоче призначати в переговорники новачків, — говорить політолог Володимир Фесенко, 60 років.

— Робить ставку на перевірених професіоналів. Безсмертний має принципову позицію. Точно не проросійська людина. Його призначення означає посилення переговорної групи. Свого часу Кучма і Безсмертний пішли з Мінська, бо не хотіли грати у спектаклі. Це була імітація переговорів. Зараз є шанс зробити акцент на наступальній позиції.

Вже маємо новий виток перемовин. Про розведення військ у Станиці Луганській домовилися ще три роки тому, а виконали лише зараз (26 червня Збройні сили України та бойовики відвели позиції від лінії зіткнення на околиці селища Станиця Луганська на Луганщині. — ГПУ). Далі мають відводити в районі Золотого і Петровського, але це залежить від росіян і сепаратистів.

Зараз ви читаєте новину «"З'явився шанс перейти в наступ у переговорах"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути