середа, 27 грудня 2017 07:55

Порошенка змусять вибирати між бізнесом і владою

— Йде до того, що Коломойський з мільярдера перетвориться на мільйонера і не матиме жодного впливу в українській політиці, — каже політолог 52-річний Андрій ­Золотарьов. — Цього і прагнуть американці. Їм не потрібна українська олігархія. Вона приречена.

20 грудня Високий суд Лондона видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова. Постанова також стосується шести компаній, що, ймовірно, належать їм. Судовий розгляд проти своїх колишніх власників почав Приватбанк. Із доказів, наданих установою, випливає, що Коломойський і Боголюбов незаконно вивели з банку майже $2 млрд. Кошти йшли компаніям, які таємно належали їм. За допомогою Лондонського суду Приватбанк збирається повернути понад $2,5 млрд — з урахуванням відсотків.

— З українськими судами наші олігархи знаходять спільну мову, — продовжує Андрій Золотарьов. — Як бачимо на прикладі Коломойського, дістати його в Україні дуже важко (15 грудня Солом'янський суд Києва ухвалив рішення, що дані Ігоря Коломойського не підлягають збору. Фактично заборонив аудит Приватбанку, отже й розслідувати діяльність колишніх акціонерів. — ГПУ). Він знайде спільну мову і з першими особами держави. А от з європейськими судами — ні.

Ігор Валерійович вважав, що придбав патріотичну франшизу (частина збитків, що не відшкодовується згідно з договором страхування. — ГПУ) за події 2014 року. Ми бачимо нахабну схему з Приватом — приватизацію прибутків і націоналізацію збитків. Ми будемо оплачувати їх із власних кишень. Я далекий від думки, що, воюючи з Коломойським, думають про пересічних українців. Це — фрагмент великого протистояння за контроль над країною: Сполучені Штати Америки чи українська олігархія?

Випадок Коломойського дуже наочний. Країна просить фінансову допомогу в міжнародних партнерів. Водночас на підконтрольні структури ним виводилися гроші Приватбанку, а йому виплачували компенсацію з Національного банку. Європейці були в шоці. Арешт майна Коломойського — це жовта картка. Олігарху Віктору Пінчуку він якось казав: "Вітя, життя як у супермаркеті: бери, що захочеш, але на виході будуть каси і доведеться заплатити". Зараз Ігор Валерійович побачив каси.

Американці створюють вертикаль в Україні: Національне антикорупційне бюро, Антикорупційний суд. За допомогою цього інструменту можна буде зачистити нашу олігархічну верхівку. Американці дуже системні люди. Будуть цей курс наполегливо проводити. А значить, українська олігархія не протримається довше п'яти років.

Порошенко намагається зробити те, що не вдалося Януковичу, — бути головним олігархом. Йому це теж не вдасться. Не більше, ніж за півроку, його поставлять перед жорстким вибором: або бізнес, або політика. Якщо він і надалі водитиме за носа Захід, довго не протримається. Другого терміну не буде.

Олігархам доведеться перетворитися на великих бізнесменів. І забути про політику.

"Арешт активів Коломойського — це сигнал усім олігархам, враховуючи Ахметова, Фірташа, Косюка, Тігіпка. А головне — це послання президенту-олігарху Порошенку. Захід може зробити з ними все, що хоче, — написав у "Фейсбуку" політолог 64-річний Віктор Небоженко. — Зараз перед Україною та її західними союзниками є два шляхи вирішення проблеми Порошенка. Змусити президента піти у відставку. Або відокремити його від бізнес-оточення, відмежувати від корупції і змусити займатися проведенням реформ, боротьбою з корупцією і російським агре­сором".

Зараз ви читаєте новину «Порошенка змусять вибирати між бізнесом і владою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути