пʼятниця, 24 травня 2019 07:35

"Спроба дати автономію Донбасу закінчиться третім Майданом"

— Ми розглядаємо винесення на всенародний референдум питання по досягненню мирних домовленостей з Росією, — каже 21 травня новопризначений голова адміністрації президента Володимира Зеленського Андрій Богдан, 42 роки, в ефірі телеканалу "112".

— Що значить мирні переговори? Між Україною та Росією немає жодних збройних конфліктів. В Україні — громадянська війна, — відповів прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, 51 рік.

— Референдум щодо домовленостей з Росією — це спроба узаконити капітуляцію, — вважає політолог 41-річний Михайло Басараб. — Під час інавгурації Зеленський заявив, що готовий на все заради миру на Донбасі. Це слід розуміти як відкритість до політичного компромісу. За належного опрацювання суспільної свідомості, референдум має стати мандатом для президента на поступки Кремлю. Наслідки такого миру принесуть ще більшу війну. Вона може перекинутися й на сусідні держави.

У питаннях війни Конституція й інші закони зобов'язують президента діяти відповідно до обставин, а не консультуватися з суспільством. У нас немає законодавства про референдум. Президент може ініціювати його або обійти чинне. За перші дні правління показав, що закон для нього має умовне значення. Може провести не референдум, а загальнонаціо­нальне опитування, що не має юридичного значення. На підставі нього — почати діяти.

Але шлях капітуляції може почати і без цього. Конституція надає йому повноваження представляти Україну на міжнародній арені і вести перемовини.

— Жоден референдум не вирішить проблеми з Росією, — каже експерт із міжнародних відносин Олександр Хара, 42 роки.

— Кремль може припинити війну, залишивши Донецьк і Луганськ на умовах обмеження українського суверенітету. А це неприйнятно для більшості громадян. Росія змушує вести діалог із терористами так званих ДНР і ЛНР. Мовляв, сама вона не є суб'єктом перемовин. Переговорні позиції має випрацьовувати верховний головнокомандувач. Референдум потрібен тільки у випадку, якщо б він вирішив дати автономію Донецьку й Луганську. Бо зміна устрою країни, меж областей належать виключно до компетенції народу. Якщо таку ідею спробує реалізувати, отримає третій Майдан.

Зараз ви читаєте новину «"Спроба дати автономію Донбасу закінчиться третім Майданом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути