понеділок, 26 лютого 2007 14:43

"Помаранчеві" переможуть лише об"єднаним блоком

Угодою про створення об"єднаної опозиції "Наша Україна" та Блок Юлії Тимошенко заявили про ймовірність консолідації помаранчевого політичного табору в переддень можливих дострокових виборів. Загалом, це може вписуватися в логіку двопартійної політичної системи, про яку раніше чи то домовлялися, чи то спільно мріяли БЮТ та "регіонали". Проте тепер вже йтиметься не про двопартійну, а про двополюсну систему — бо до гри долучився ще один помаранчевий гравець.

Виходить, що Партія регіонів розраховувала на одне, а отримала трішки інше. БЮТ безумовно зміцнив свої позиції з приєднанням президента Віктора Ющенка. Очевидно, цим і були викликані знервовані заяви "регіоналів" одразу після підписання опозиційної угоди.

Утім, Партії регіонів нервувати зарано. Угода про об"єднану опозицію ще не означає її об"єднання. Згідно з документом, БЮТ і "Наша Україна" збираються залишатися окремими юридичними особами і після наступних виборів. Тимошенко в неділю заявила, що й на можливі дострокові вибори вони підуть окремо.

А це важливий нюанс. Особливо зважаючи на те, що принцип розподілу посад після перемоги на виборах залежатиме від того, хто з двох політичних сил набере більше голосів. Це викличе жорстке суперництво між союзниками на виборах: вони передусім конкуруватимуть між собою, а не воюватимуть із Партією регіонів.

Реальною силою тандем блоку Тимошенко та партії Ющенка стане лише за умов єдиного виборчого блоку. Це справді той випадок, коли 1+1=3. Причини такого ефекту критимуться в двох важливих обставинах.

В електораті соціалістів нічого помаранчевого вже не залишилося

По-перше, помаранчеві виборці отримають давно омріяне об"єднання, згуртуються та воскреснуть духом. По-друге, інші дрібніші патріотичні партії будуть змушені долучитися до цього об"єднання.

Якщо Партія регіонів змириться зі злиттям Тимошенко та Ющенка й відгукнеться на пропозицію про дострокові вибори, то вони їй будуть цікаві лише за умов суттєвого підняття виборчого бар"єру. Зрештою, такий же інтерес буде і у БЮТу з "Нашою Україною". Планка в 7% і вище магнітом притягне до обох центрів усіх інших, дрібніших учасників. В іншому випадку легковаговики будуть просто приречені на поразку.

Зокрема змушені будуть проситися до Партії регіонів комуністи та Наталія Вітренко. Чи захочуть "регіонали" мати з ними справу, покажуть  розрахунки: що додатково набудуть разом, а що втратять, коли "червоні" відгризуть по кілька своїх відсотків.

Безліч патріотичних партій мають прагнути приєднатися до помаранчевого мегаблоку. Однак туди можуть взяти небагатьох. Українську народну партію, Народний рух та, можливо, ще одну-другу політичну силу.

Олександрові Морозу також ніби пасувало б проситися до помаранчевого об"єднання, проте там його поки що не чекають. Однак з тим приданим, яке залишилося в Мороза, він може піти й до Партії регіонів. Соціологи стверджують, що в електораті соціалістів нічого помаранчевого уже не залишилося. Збереглися лише ті фанати Мороза, яким байдуже, з ким він — хоч із Жириновським. Однак прагматичному спікеру однозначно кудись проситися доведеться, бо особистих симпатиків ледь на два-три відсотки вистачає.

Безумовно, така масштабна гра, як дострокові вибори за двопартійним принципом вимагатиме до певної міри злагоджених дій від Партії регіонів та БЮТ із "Нашою Україною". Треба буде внести зміни до закону про вибори, створити підстави для розпуску парламенту та довести до виборця, що обирати необхідно з двох політичних сил чи об"єднань. Мовляв, голосувати за когось третього — громадянська безвідповідальність.

Щоб утримати ситуацію під контролем, Партії регіонів варто буде вести кампанію на гаслах суспільної консолідації та громадянського миру. Однак партія сьогодні при владі, і критикувати себе якось незручно. Але найголовніше — "регіонали", найшвидше, програють тотальну війну світоглядів "помаранчевим", які візьмуть на озброєння гасла демократії та європейських (не плутати з натівськими) цінностей. Очевидно, в Україні таки більше громадян, які хотіли б жити як у Європі, а не як у Росії чи в Туркменістані.

Однак не варто забувати: перемога "помаранчевих" буде можливою, якщо на дострокових виборах БЮТ і "Наша Україна" таки йтимуть одним блоком. В іншому випадку вибори ці навіть не варто затівати, бо це майже стовідсоткова та остаточна поразка "помаранчевих" і беззаперечна перемога Партії регіонів.

Зараз ви читаєте новину «"Помаранчеві" переможуть лише об"єднаним блоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути