пʼятниця, 30 вересня 2011 03:15

Поляки погоджуються на ув'язнення Тимошенко

Польща вважає, що Угоду про асоціацію між Євросоюзом та Україною слід підписати навіть у разі ув'язнення Юлії Тимошенко. З цим погоджуються в уряді та експертних колах, таку думку поділяє преса. Ця, поки що публічно неозвучена позиція Варшави, явно дисонує із загальною позицією Європи. Вона навпаки вже кілька місяців сигналізує Януковичу про невідворотні неприємності, що чекають на нього у випадку "посадки" екс-прем'єра.

Однак у поляків своя логіка.

По-перше, вони переконані: Угодою про асоціацію Януковича можна прив'язати до Євросоюзу. Тоді від президента України справді можна буде добиватися виконання записаних в Угоді зобов'язань. Зокрема, щодо демократизації України. По-друге, альтернативою асоціації з ЄС стане Митний союз із Росією, Білоруссю та Казахстаном. По-третє, якщо зараз переговори щодо Угоди про асоціацію зірвуться, наступного такого шансу в України та ЄС не буде. Якщо і з'явиться, то не скоро. У зв'язку з цим Варшава згадує невдачу 2008 року з намаганнями добитися надання Києву Плану дій із набуття членства в НАТО. Отримана тоді Польщею психологічна травма ще більше спонукає не зважати на долю Тимошенко.

Виходом для всіх було б дотиснути Януковича

Хвилювання Варшаві додав недавній візит Януковича до Москви з одного боку і відсутність у нього намірів декриміналізувати статті Кримінального кодексу, за якими судять Тимошенко — з іншого. Багато хто у Варшаві схильний це пов'язувати. Мовляв, Янукович домовився про щось із Путіним—Медведєвим і вирішив таки ув'язнити Тимошенко, розірвавши таким чином діалог з Європою на користь Росії.

Поки що досить важко уявити, що позиція Варшави знайде розуміння в решти держав ЄС. Найкращим виходом для всіх було б дотиснути Януковича й не допустити ув'язнення Тимошенко. Можливо, останнім шансом для цього є нинішній саміт Східного партнерства у Варшаві.

Зараз ви читаєте новину «Поляки погоджуються на ув'язнення Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути