середа, 21 березня 2007 16:25

Чому Яценюк, а не Чалий

У світовій практиці призначення на найвищу дипломатичну посаду нефахівця є випадком рідкісним. На думку спадає хіба що Едуард Шеварднадзе, який очолював МЗС колишнього СРСР. І подання Ющенком на міністра закордонних справ економіста Арсенія Яценюка можна пояснити лише одним: він хоче мати на чолі МЗС людину, у відданості якої стовідсотково впевнений. Раніше такою людиною був Борис Тарасюк, був би нею й протеже Тарасюка Володимир Огризко. Зараз президенту подібних людей вочевидь бракує. Довелося подавати Яценюка.

При цьому в Секретаріаті президента працює один із найпрофесійніших українських дипломатів — Олександр Чалий. Готовність голосувати за нього неодноразово висловлювали антикризовики. На перший погляд, також не зовсім логічно. Хоча б тому, що за часів першого уряду Януковича тоді перший заступник глави МЗС Чалий відкрито виступав проти вступу України до такого любого антикризовикам Єдиного економічного простору з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Російський посол Віктор Черномирдін якось навіть назвав його через це "дремучим человеком".

Але все не так просто. Справді, куруючи три роки тому в МЗС напрям євроінтеграції, Чалий добросовісно відпрацьовував спрямовану на отримання перспектив членства в ЄС тодішню лінію. Відповідно, мав імідж найщирішого євроінтегратора і цілком прозахідного дипломата. Та з часом його погляди помітно змінилися. Як один із лідерів партії "Віче", Олександр Чалий вибудував теорію "активного нейтралітету" України. Недавно знову заявив: євроінтеграція України може відбутися і без її членства в Євросоюзі. Власне, думка ніби й слушна — але вже зовсім не така, як ще три роки тому.

Віктор Черномирдін назвав його "дремучим человеком"

Очевидно, саме це приваблює антикризовиків. Вони вже добре усвідомили, що в цій країні все купується і продається — люди, їхні погляди, посади. Справа лише в ціні. А якщо говорити про дипломатів, то є приклад Костянтина Грищенка, міністра закордонних справ у першому уряді Януковича. Свого часу він був главою місії України при НАТО, потім послом в США. Очевидно ж, мав і демонстрував відповідну позицію й переконання. Однак усе це не завадило Грищенкові балотуватися на минулих виборах у складі блоку "Не Так!", головними гаслами якого були вступ України до ЄЕП і протидія членству в НАТО. Зараз він — радник Януковича.

Отже, антикризовикам цілком логічно розраховувати, що коли вчора Чалий був однозначно прозахідним, а сьогодні вже ні, то чому б завтра йому не стати прихильником інтеграції до ЄЕП та противником НАТО? Можливо, приблизно з таких самих міркувань президент не зробив нібито логічного кроку — не запропонував канидатуру Олесандра Чалого. Яценюк не фахівець у дипломатії, але вже точно вірна Ющенкові людина. Зрештою, реально керувати МЗС може хтось інший, фахових дипломатів в Україні вистачає.

Водночас цим несподіванним поданням  Ющенко поставив антикризовиків у ситуацію, коли й не голосувати за Яценюка було б незручно. Адже відкидаючи Огризка, вони самі заявляли: президент може подати будь-яку іншу кандидатуру. До того ж Яценюк не помічений ані в антиросійських, ані в пронатівських заявах чи вчинках. Бо просто раніше  цим не займався.

Зараз ви читаєте новину «Чому Яценюк, а не Чалий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути