четвер, 13 травня 2021 06:20

"Побєдобєсіє" розцвіло після нападу на Україну

Автор: GETTY IMAGES
  Президент Росії Володимир Путін і лідер Таджикистану Емомалі Рахмон приймають парад 9 травня на Красній площі в Москві. У ньому взяли участь 12 тисяч військових і близько 200 одиниць техніки. Рахмон був єдиним іноземним гостем
Президент Росії Володимир Путін і лідер Таджикистану Емомалі Рахмон приймають парад 9 травня на Красній площі в Москві. У ньому взяли участь 12 тисяч військових і близько 200 одиниць техніки. Рахмон був єдиним іноземним гостем

У Москві на святкування Дня Перемоги витратили 855,4 млн руб — близько 322 млн грн. На розгін хмар — 157 млн грн. Технічне забезпечення параду обійшлося в 59 млн грн. Решта — на салют і прикрашання Красної площі.

Ветеранам Володимир Путін пообіцяв по 10 тис. руб — близько 3763 грн. Це в 8,5 раза менше, ніж в Узбекистані, і в 17 разів менше, ніж у Казахстані. Зате в цих країнах не витрачають стільки грошей на паради. Взагалі мало хто у світі їх проводить. Хіба Північна Корея.

"Побєдобєсіє" в Росії і його сакральний символ "велика перемога" не мають жодного стосунку до Другої світової війни. Це явище живе в телевізорі. Проявляється у штурмі бутафорського рейхстагу в Підмосков'ї, написах на автомобілях "На Берлін!", одягнених у військову форму дітях. "Велика перемога" з того ж символічного ряду, що й георгіївська стрічка, "великий полководець Сталін", "Крим наш", "русский мир", "Україна — нацистська держава".

Остаточне вписування "великої перемоги" в цей ряд сталося після окупації Криму й початку війни РФ проти України. У телевізорі й заявах Путіна Друга світова війна ще триває. Кремль бачить її продовження в Україні. Намагається нав'язати це бачення росіянам. Ці зусилля не безуспішні. Лише 32% росіян можуть правильно назвати рік початку Другої світової — 1939, за даними опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки. 59% росіян знають, що США були союзником Радянського Союзу. 52% щось чули про участь Великої Британії в Антигітлерівській коаліції. А про Францію як союзника знають 26% опитаних.

"Побєдобєсіє" розцвіло в путінській Росії, бо серед керівництва немає живих учасників війни. Хрущов і Брежнєв знали, що це таке. Могли розганяти гонку озброєнь, стукати черевиками по трибуні Організації Об'єднаних Націй або погрожувати "закопати США", але в їхніх головах сиділо розуміння того, що війну допустити не можна. Війна — це страшно, а не весело. Перемога — це гори трупів співвітчизників, а не танці і кривляння телевізійних "проповідників".

У СРСР була ідеологія, образ майбутнього. У сучасній Росії цього немає. Метою путінської верхівки є корупція і злодійство. Офіційно проголосити їх загальною метою неможливо. Тому шукають ідейну опору в минулому.

Зручний стовпчик, за який можна зачепитися, — 9 травня. Потрібно лише перетворити цю дату з історичної події на міф. Тому однією з головних жертв "побєдобєсія" стає історія. Звідси всі божевільні закони в РФ, що фактично забороняють історичну науку, об'єктивний аналіз подій Другої світової.

Для утримання влади Путіну необхідний мілітаризм масової свідомості й економіки. Частиною "побєдобєсія" є брехливий міф, що побудована за військовим зразком економіка зміцнює безпеку країни та боєздатність збройних сил. Хоча історія вчить зворотного. Войовнича Спарта програла миролюбним Афінам. Були розгромлені пронизані духом мілітаризму Третій рейх і Японія. Росія губить рівень життя й економіку. Цим знижує рівень власної безпеки.

Поєднання поступового занепаду з імперськими амбіціями призведе до розпаду країни.

Зараз ви читаєте новину «"Побєдобєсіє" розцвіло після нападу на Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути