середа, 04 листопада 2009 18:30

Патріарх Кирило ширить "російський світ" на колишні республіки СРСР

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило Гундяєв запропонував термін "російський світ" для нового співтовариства країн, об"єднаних російською культурою.

Із пострадянських республік у "російському світі" Кирило бачить Росію, Україну, Білорусь та Молдову. Пропонує їм зміцнювати взаємодію громадських товариств та еліт, діяти разом на міжнародній арені.

— Кирило Гундяєв — не зовсім церковний діяч, — зауважує колишній нардеп Лесь Танюк, 71 рік. — Він один із найактивніших політиків і бізнесменів Росії. Має чималі прибутки й інтереси поза релігією. Тому для нього створення "російського світу" — це об"єднання якомога ширшого простору й аудиторії для збагачення певних кіл, до яких сам належить. Приїзд Кирила в Україну влітку був швидше візитом політика і підприємця, а не релігійного діяча. Адже православна церква має в Росії менше приходів, ніж в Україні. Якщо українські єпархії вийдуть з-під омофору Московського патріархату, російська православна церква втратить великі прибутки. Я знаю Гундяєва з часів президентства Бориса Єльцина. Він — атеїст, використовує церкву як знаряддя російського імперського синдрому. Його заява про "російський світ" відповідає курсові партії Володимира Путіна "Єдина Росія". "Російський світ" стає більш імперським і сталінським, аніж просто національним. Москві досить оголосити, що всюди, де живе росіянин, — це російський світ. А потім туди можна не тільки нести хрест, а й уводити танки. Таке було в Угорщині, Чехословаччині, Чечні, Грузії. Це прояви загарбницької тоталітарної політики, до якої церква не повинна мати жодного відношення.

Кирило Гундяєв — не зовсім церковний діяч. Він один із найактивніших політиків і бізнесменів Росії

Наведений Патріархом приклад Британської співдружності й інших союзів не може не насторожувати, вважає єпископ Васильківський Євстратій, 32 роки, із Київської патріархії:

— Зазначені Патріархом союзи виникли після розпаду колоніальних імперій. Отже, визнаючи себе "країною російського світу", Україна мала би визнати себе колонією Росії. Більше того — колонією, яка в культурному відношенні стояла нижче метрополії. Якщо Патріарх Московський Кирило щирий у своїй любові до України, то він має можливість виявити її не на словах, а на конкретному прикладі. У Москві немає жодної української школи, навіть класу, хоча українців там — сотні тисяч.

Росія хоче стати другою Великою Британією

— Поняття "країна російського світу" означало б, що країна відносить себе до російського світу, якщо в ній російська мова використовується як мова міжнаціонального спілкування, розвивається російська культура, зберігається загальноісторична пам"ять, — сказав Патріарх Кирило у Москві на відкритті Третьої асамблеї фонду "Російський світ". — Народам на просторі історичної Русі необхідно усвідомлювати свою загальну цивілізаційну приналежність і розглядати "російський світ" як загальний наднаціональний проект.

"Російський світ" мав би організуватись на кшталт Британської співдружності, — вважає Патріарх.

Британська співдружність націй — добровільне міждержавне об"єднання 54 країн — колишніх колоній Великої Британії. Чисельність населення — близько 1,8 млрд осіб. Заснована 1887 року, коли найбільш розвиненим колоніям надано статус домініонів — автономних державних утворень. Такими стали Канада, Австралійський Союз, Нова Зеландія, Південно-Африканський Союз, Ньюфаундленд та Ірландія. Головою співдружності є британська королева.

Зараз ви читаєте новину «Патріарх Кирило ширить "російський світ" на колишні республіки СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути