Ексклюзиви
четвер, 24 грудня 2009 22:28

"Від Чорноморського флоту нічого не залишиться"

  Олександр Храмчихін: ”Краще вже зараз перевести залишки Чорноморського флоту до Новоросійська”
Олександр Храмчихін: ”Краще вже зараз перевести залишки Чорноморського флоту до Новоросійська”

42-річний Олександр Храмчихін, заступник директора московського Інституту політичного і військового аналізу, вважає, що через вісім років Севастополь як база російських військово-морських сил стане не потрібним і просто поглинатиме гроші.

— Рухомий склад флоту в украй поганому стані. За останні 20 років кількість кораблів, катерів, човнів та інших плавзасобів зменшилася більш як удесятеро, — каже експерт. — Промовистий приклад: аварія на підводному човні "Алроса", який 21 листопада подав сигнал екстреної допомоги під час навчань в акваторії Чорного моря. Субмарину відбуксирували до Новоросійська. Її могли відремонтувати в Севастополі, але в Новоросійську простіше приховати, яких насправді пошкоджень зазнав човен.

Росія не оновлює кораблів на Чорному морі, бо програму військового суднобудування практично згорнули. Спустили на воду лише кілька бойових кораблів, але вони Чорним морем не плавають, бо Москва зміцнювала Каспійську флотилію задля збереження впливу на Кавказі. У військово-промисловому комплексі зараз немає ні конкуренції, ні відповідальності. На верф"ях здатні будувати лише так званий "москітний флот". Це невеликі кораблі для прибережної зони та дизельні підводні човни.

Урятувати ситуацію з Чорноморським флотом не зможе навіть масова закупівля кораблів за кордоном. Тому заяви про відродження військової потужності Росії безпідставні. Ситуація погіршується в усіх компонентах збройних сил. У складі військово-морських сил немає нових бойових кораблів основних класів. Програму ракети "Булава" провалили, Росія залишилася без морського компоненту стратегічного ядерного озброєння. На Балтиці вона вдвічі поступається за морською потужністю Швеції та Фінляндії, на Чорному морі програє Туреччині теж удвічі. Сполучені Штати загалом переважають Росію удвадцятеро. Тому після 2017-го від Чорноморського флоту нічого не залишиться. Питання його виведення зникне саме собою, якщо тільки Росія не захоче орендувати порожні причали. Але тоді таке перебування флоту на території України матиме політичний характер. Тому краще вже зараз перевести залишки Чорноморського флоту до Новоросійська, хоч там і є проблема кліматичного характеру: взимку дорого утримувати кораблі.

Зараз ви читаєте новину «"Від Чорноморського флоту нічого не залишиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути