пʼятниця, 22 лютого 2019 07:25

"Не вчіть українців бути Європою, вчіться у них, що таке Європа"

  19 лютого президент Європейської ради Дональд Туск з робочим візитом відвідав Львів. Зайшов до однієї з книгарень і побачив на полиці книжку своєї доньки Катажини Туск ”Твій стиль” в українському перекладі.
19 лютого президент Європейської ради Дональд Туск з робочим візитом відвідав Львів. Зайшов до однієї з книгарень і побачив на полиці книжку своєї доньки Катажини Туск ”Твій стиль” в українському перекладі.

— Хочу сказати, що немає справедливої Європи без незалежної України. А простіше кажучи, немає Європи без України, — каже 19 лютого з трибуни Верховної Ради голова Європейської ради 61-річний Дональд Туск (польський політик, колишній прем'єр-міністр Польщі, співзасновник та голова партії "Громадянська платформа", у 1980-х брав участь у діяльності руху "Солідарність". — ГПУ)

Виступив на спеціальному засіданні парламенту до річниці початку агресії Росії проти України. Говорив українською мовою. Його промова тривала 16 хв.

— Я прибув до вас у п'яту річницю драматичних подій на Майдані, щоби подякувати українцям за стійкість. Ви встояли у найважчу мить вашої історії. І будете залишатися незламними всупереч геополітиці, злим намірам агресивного сусіда та всупереч байдужості й лицемірству багатьох впливових гравців світової політичної сцени. Ви встояли, хоча ваші партнери не завжди допомагають вам, як належить.

Із досвіду польського народу добре знаю, що почуття самотності у час небезпеки буває гіршим, ніж наступ ворога. Досі чую слова з вірша Галини Крук, написані в ті драматичні лютневі дні.

Усі ми, Європо, так глибоко стурбовані, що деякі навіть убиті.

Чисть частіше Ютюби,

щоб тутешня жорстокість не разила твоїх громадян.

Деякі з наших ніколи тебе не побачать на власні очі.

В тебе теж щось із зором, Європо,

ти вперто не бачиш вибитих їхніх очей і вогнепальних ран.

Деякі більше не зможуть, Європо, не гнівайся,

навіть руки тобі дати (хіба що протези!),

навіть торкнутись культури твоєї ­минулих віків.

Сторожи свої межі, Європо,

щоб тебе не торкнулося раптом, прислухайся, на всякий пожежний,

чи ми кричимо ще від ударів прикладів, армійських чобіт і кийків.

Але багато з нас почули ваш крик і зрозуміли. Тому можу повторити від імені всього Європейського Союзу: "Ми з вами! І ми хочемо допомагати. Європа ніколи не визнає російську анексію Криму і не відмовиться від санкцій, аж поки Росія не виконає свої зобов'язання. Не змириться з жодним актом насильства в Азовському морі".

Хочу подякувати за вашу мужність. Хлопці з Небесної сотні увійшли в пантеон не тільки українських, а й європейських героїв. Всім матерям полеглих присягаю: Європа пам'ятатиме про ваших синів. Урок відваги, який ви дали світові п'ять років тому, змінив нас усіх. Україна показала, що добро може подолати зло. Багатьом приниженим і поневоленим ви дали надію, що і для них настане день перемоги.

Найдужче — дякую вам за розсудливість і за те, що ваш романтизм був підкріплений прагматизмом, що ваша боротьба за незалежність і цілісність України — це не тільки героїчний опір агресії, але й систематична реформа держави, економічна відбудова та продумана й послідовна дипломатія.

Хочу подякувати за вашу європейськість. Часто повторюю колегам у Брюсселі: "Не вчіть їх бути Європою, вчіться у них, що таке Європа". Дозвольте повторити слова, з якими я колись звернувся до лідерів Європейського Союзу: "Той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем. Хто готовий продавати Україну — продає майбутнє Європи".

Як ваш друг, маю привілей висловити кілька міркувань. Знаю, що маєте досить мудрагелів, які думають, що краще знають, як має виглядати Україна. Ніхто не має права повчати господарів, як облаштовувати власний дім. Але, можливо, приймете мої поради, бо вони походять від самого серця. У мене їх п'ять.

Не завдайте одне одному шкоди на виборах. Ваша історія, як і історія мого народу, підтверджує: внутрішні конфлікти є найбільшим подарункам для третьої сторони.

Вдумливо оминіть спокуси радикального націоналізму і популізму, як ви це робили досі. Україна велика, і для почуття цієї величі вона не потребує популізму.

Не наслідуйте тих європейських політиків, які хочуть переконати, що демократія, заснована на свободі слова, правах людини, повазі до меншин — це пережиток минулого. А зараз час авторитарної демократії (режим, що має ознаки і демократії, і авторитаризму. Концепція з'явилася в Італії епохи фашизму. — ГПУ).

Будуйте разом доброчесну державу. Чесність і прозорість влади потрібні не тому, що це вимога Євросоюзу, а цього потребують ваші громадяни.

Повірте у молодь. П'ять років тому молоді українці склали іспит, деякі сплатили найвищу ціну. Хай живе пам'ять про героїв вашої історії. Хай живе солідарна та об'єднана Європа. Хай живе незалежна і соборна Україна. "Слава Україні!".

Зараз ви читаєте новину «"Не вчіть українців бути Європою, вчіться у них, що таке Європа"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути