середа, 14 вересня 2011 06:00

Не наша війна

Іще трохи, і Віктор Янукович стане символом української нескореності. Він безстрашно протистоїть кремлівським здирникам, вибиваючи дешевший газ. Володимирові Путіну з Дмитром Медведєвим непереливки.

— Якщо розмовляти з нами з позиції сили та ультиматумів, то це не принесе успіху, — застерігає Янукович.

— Це принижує державу, і я не можу цього допустити, — відповідає на висловлювання кремлівських опонентів. У кого тепер повернеться язик назвати президента васалом Москви?

Власне, Януковича вже почали іменувати по-новому. "Український економічний націоналіст", "донецький бандерівець"... Президент ураз почав подобатися багатьом своїм затятим опонентам. Підтримку в битві з Росією висловив навіть патріарх Філарет, чию церкву за мовчазної згоди Януковича активно гноблять московські попи.

Усе це розчулює. Проте варто пам'ятати: імпортований із Росії газ здебільшого йде на потреби промисловості, насамперед великих підприємств. На заводи олігархів — спонсорів Партії регіонів. На металургійні та гірничо-збагачувальні комбінати Ріната Ахметова і на хімічні підприємства Дмитра Фірташа, які жеруть його у величезних кількостях. Отож логіка дій влади проста: що дешевший російський газ, то більші статки "своїх" олігархів. Україна як така тут ні до чого. Відомо, що зароблені нашими багатіями гроші в ній не затримуються. А левова частка сплачених ними до бюджету податків витрачають не на потреби суспільства, а на збагачення друзів, партнерів, однопартійців. Підконтрольні тим фірми регулярно і за невигідних для держави умов виграють тендери, будують за завищеними цінами об'єкти до Євро-2012, купують утридорога за бюджетні кошти бурові установки тощо.

Щоправда, від подорожчання палива можуть частково постраждати й прості українці. Адже на російському газі працюють підприємства комунальної енергетики, тому від ціни на нього залежить вартість комунальних послуг. Але було б наївно припускати, що наша влада отак конфліктує з Росією заради добробуту пересічних співгромадян. Заощадити людям кошти можна, наприклад, навівши лад у тому ж комунальному господарстві. Якщо платежі населення за гарячу воду чи опалення і хвилюють Януковича, то хіба що з огляду на майбутні вибори — рейтинг і так катастрофічно падає. А це загрожує перебуванню при владі, яка для цих людей є винятково засобом власного збагачення.

Бути при владі та отримувати від Росії дешевший газ має для них однаковий сенс. Відповідно, дорожчання російського палива завдасть Януковичу й компанії і прямих фінансових збитків, і непрямих — тобто політичних. Насамперед бажанням уникнути цього й продиктоване їхнє "героїчне" протистояння Кремлю. Тож це не наша війна. Це просто їхній бізнес.

Зараз ви читаєте новину «Не наша війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути