неділя, 13 травня 2012 07:00

"Настає очевидна радикалізація європейської політики"

Президентом Франції вперше за останні 17 років став соціаліст 57-річний Франсуа Олланд. У другому турі виборів у Франції він набрав трохи більш як 51% голосів виборців. За діючого президента Ніколя Саркозі проголосували менш як 49%. Явка становила 81,25%. Про те, що може означати цей вибір для Європи та світу, розповідає польський експерт, директор польсько-української фундації ПАУСІ Ян Пекло, 55 років:

— Прихід Франсуа Олланда ні для кого не був несподіванкою. Вся Європа була до цього підготована, й усі опитування показували його виразну перевагу над Саркозі. Не думаю, що це змінить суттєво французьку політику. Хоча одна тема турбує. У своїй передвиборній програмі Олланд зазначив, що хотів би провести повторні перемовини щодо перегляду податкової угоди між країнами ЄС. Ця угода утримує баланс між країнами Єврозони, і, якщо її змінювати, це створить проблему для фінансової стабільності Європи.

Ця перемога може стати знаковою?

— Перемога соціаліста у Франції може дати приклад Німеччині, де вибори наступного року. Тоді тандем Анґела Меркель — Саркозі відійде в історію. І тоді подальші європейські справи багато в чому залежатимуть від Сполучених Штатів. Бо історично так склалося, що європейські консерватори та християнські демократи мали кращі відносини із США, ніж соціалісти. Це сприяло трансатлантичній співпраці.

Як лівоцентристи ставляться до європейської інтеграції України?

— У цю мить м'яч цілком на боці України. Якщо не буде поступу щодо ув'язнених опозиціонерів з боку Януковича, то не можна сподіватися, що ратифікація Угоди про асоціацію зрушиться з мертвої точки. Ситуація більше залежить від виборів до Верховної Ради, ніж від влади у Берліні чи Парижі.

Політики, які керували під час економічної кризи і боролися з нею, сходять з арени. Так сталося з Берлусконі, Сапатеро, Тимошенко, зараз — Саркозі. Хто приходить їм на зміну?

— Їхнє місце займають соціалісти, радикальніші ліві й праві. Настає очевидна радикалізація європейської політики. Для безпеки та майбутнього Європи це вкрай поганий варіант.

Яка ймовірність розпаду Європейського Союзу?

— Така ймовірність існує. Греція може не сформувати уряду, що поглибить її кризу. Це закінчиться тим, що країні доведеться відмовитися від євро. Є ще й інші держави, що мають клопіт з фінансовою стабільністю і тягнуть донизу євровалюту — Португалія, Іспанія, у перспективі й Італія. Це може призвести до повного демонтажу зони євро. Не думаю, що це буде кінцем Євросоюзу, але поважною кризою — точно. Із цього напевно тішитиметься Володимир Путін, який намагається збудувати Євразійський Союз і затягти в нього Україну.

Зараз ви читаєте новину «"Настає очевидна радикалізація європейської політики"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути