Ексклюзиви
четвер, 15 березня 2007 17:18

Нашим мільярдерам удома тісно

Цього року кількість українських мільярдерів порівняно з 2006-м зросла більш ніж удвічі — із трьох до семи. Так стверджує останнє число американського часопису "Форбс". Порівняно з російськими колегами зі статками понад мільярд, яких журналісти нарахували 53, наші земляки виглядають скромніше. Приміром, активи росіянина Олега Дерипаски перевищують $20 млрд, а найбагатшого українця Рината Ахметова — чотири. Однак за останній рік народний депутат від Партії регіонів збільшив свою імперію "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) удвічі і перемістився у списку світових багатіїв із 451-го місця на 214-е.

Успіх донеччанина мозолить очі його менш успішним бізнесовим опонентам — Вікторові Пінчуку ($2,8 млрд), Сергієві Таруті ($2 млрд), Віталієві Гайдуку ($2 млрд), Ігореві Коломойському ($1,2 млрд), Геннадієві Боголюбову ($1,2 млрд), Костянтинові Жеваго ($1 млрд). Причина фінансового процвітання Ахметова лежить на поверхні: перемога "регіоналів" на виборах і створення "антикризового" уряду дали йому в руки найкращі можливості для обстоювання своїх інтересів.

Наступні цілі Ахметова, як вважають фінансові аналітики, — вихід підконтрольних йому підприємств на Лондонську та Нью-Йоркську біржі. Це дозволить збільшити статки як мінімум до $10 млрд. Окрім того, до сфери інтересів Рината Леонідовича входить збільшення телекомунікаційної частини його бізнесу. Це спонукатиме Ахметова взяти участь у приватизації "Укртелекому" та купувати такі ж підприємства у країнах Центральної Європи.

Це дозволить Ахметову збільшити статки до 10 мільярдів доларів

Його конкуренти позбавлені підтримки уряду, тому змушені шукати її у Віктора Ющенка. Найпотужніша з таких груп — "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД). Один з її власників, Віталій Гайдук, зараз працює секретарем Ради національної безпеки та оборони. ІСД зацікавлена у відновленні повноважень президента, чого можна досягнути шляхом дострокових виборів до Верховної Ради або всенародного референдуму щодо скасування політичної реформи. Крім того, ІСД, як і СКМ, затісно в рамках України, і компанія шукає можливості інвестувати в держави Євросоюзу. Таруту і його партнерів цікавлять насамперед автомобілебудівні та суднобудівні підприємства Польщі.

Решта фігурантів списку нині занепокоєні не стільки розширенням, скільки збереженням своїх статків. Найбільшою проблемою для тих же Пінчука або Жеваго є доступ до державних ресурсів, які монополізовані двома лідируючими фінансово-промисловими групами. Адже не секрет, що основою фінансового успіху будь-якого бізнесу в Україні залишається тісний зв"язок із владою.

Зараз ви читаєте новину «Нашим мільярдерам удома тісно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути