вівторок, 20 серпня 2019 07:20

Наша цивілізація готова знову пережити концтабори

У нашої цивілізації притупилося сприйняття людської смерті. Вона легко пережи­вається і сприймається. Більше не обтяжує і не викликає емоцій. Усе обмежується, як правило, кількома церемоніальними словами.

Ми не можемо більше собі дозволити скорботу. У нас це стало рутиною. Особливо за останні п'ять років. Ніби це не нашу кров і плоть ховають на почесних алеях українських цвинтарів. А разом із нами байдуже всьому світу. Їм за це нічого не буде.

Червоної лінії, за яку не дозволять заступити злу, немає. Світовий лад — повне лайно, як 1938 року. Спокійно пережитий ним Голодомор і сталінський 1937-й дозволив проковтнути весь подальший гітлерівський "тріумф волі". Скільки потрібно було часу, щоб Америка почула про табори смерті? Коли рахунок жертв Голокосту пішов на мільйони?

Таке отупіння і збайдужіння — шлях до того, що цивілізація готова знову пережити великі потрясіння — геноциди і концтабори. Світ цього навіть не помітить. А коли знову жахнеться, як тоді, коли дізнався про Сандармох (урочище в Карелії, місце масових розстрілів в'язнів ГУЛАГу; загиблих тут — понад 9 тис. осіб. — ГПУ) і концтабір Аушвіц. Невже це справді з нами сталося? Як ми до цього докотилися? А отак — на нейтралці з високої гори. І знову собі повторимо "Ніколи знову". Не ми, а ті, хто житиме після нас.

Цивілізація не робить висновків з уроків історії.

Зараз ви читаєте новину «Наша цивілізація готова знову пережити концтабори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути