четвер, 22 листопада 2012 06:45

Населення України збільшилося за рахунок приїжджих

У вересні порівняно з серпнем постійне населення України збільшилося на 177 осіб, констатує Держкомстат. Приріст відбувся за рахунок приїжджих. За місяць легалізувалися 4237 осіб, що покрило природне скорочення населення в 4060 людей. Кількість жителів країни збільшилася вперше з 1993 року.

— Міграційний приріст 2012-го буде значно більшим, ніж у попередні роки. За дев'ять місяців він уже вдвічі перевищив минулорічні показники, — пояснює завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Олексій Позняк, 43 роки.

Мова йде про офіційно зареєстрованих мігрантів, які тут навчаються чи працюють. Переважно до нас їдуть люди з Росії, Білорусі та Молдови. Частково повертаються українці, які свого часу виїхали до Німеччини, Ізраїлю і США. Із країн Азії та Африки до України перебираються на навчання.

З одного боку, позитивно, що збільшився щорічний потік мігрантів до України. Бо в найближчому майбутньому ми потребуватимемо приїжджих у значній кількості, як робочих кадрів. З іншого — є небезпека, що до нас можуть прибути багато іноземців одночасно. Тоді їх складно буде інтегрувати в українське суспільство. Вони можуть утворювати власні територіальні анклави і жити за своїми законами. Буде добре, якщо до України їхатимуть мігранти поступово, малими групами та з різних країн. Етнічно різноманітні групи інтегрувати набагато легше.

Держава повинна не роздавати всім громадянство, а встановити певні умови. Приїжджих треба стимулювати  вивчати української мову, історію та законодавство.

На сьогодні українців за кордоном більше, ніж мігрантів, що працюють тут. Але за 8-10 років ситуація може змінитися навпаки. Україна з кожним роком потребує все більше працівників.

Зараз ви читаєте новину «Населення України збільшилося за рахунок приїжджих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути