четвер, 03 грудня 2020 07:40

Напруга між мисленням сп'янілої свободи та тверезої відповідальності визначає наш час

Наш президент і його оточення — з покоління тих, чия молодість пройшла у ­1990-ті. Воно дорослішало в епоху двох протилежних досвідів. Перший: раптом нічого не стало. Грошей, їжі, статусу батьків, стабільності, імперії, кумирів, світла, роботи. Другий: раптом стало так багато всього. Грошей — для когось, нового статусу, музики, книжок, нових кумирів, можливостей, шмотків, кока-коли, якісного алкоголю, подорожей, сексу.

Ці два протилежні досвіди породжували химерні поєднання. І з них народилося кілька категорій людей.

До першої належать ті, хто так і не зміг себе знайти в цій радикальній зміні. Змирився з думкою, що неможливим є все. Досі таких чимало. Підозрюю, вони голосують за ОПЗЖ.

У другій категорії — люди шоковані цією тотальною відсутністю, що відчули своєю місією маніакально заповнювати порожнечі. Зшивати дірки. У бізнесі, культурі, освіті, політиці — скрізь.

Третя група — ті, кого настільки сп'янили відчуття можливостей і несподівані успіхи, що повірили, ніби неможливого не існує. Що можливим є все. Володимир Зеленський і його компанія — з цієї категорії. Для них іти в політику означало дати відповідь собі на питання "можу чи не можу". Пройти черговий рівень комп'ютерної гри. У ній відсікається питання "щоб що?" І є одна проблема: відсутність відповідальності. Відсутність думання про наслідки. Є мислення категоріями можливостей, ризиків, рівнів гри, вічного теперішнього — але не наслідків, відповідальності та майбутнього.

Ця напруга між мисленням про можливості й наслідки, або між мисленням сп'янілої свободи і тверезої відповідальності — дилема нашого часу.

Зараз ви читаєте новину «Напруга між мисленням сп'янілої свободи та тверезої відповідальності визначає наш час». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути