Ексклюзиви
понеділок, 02 червня 2008 14:06

"Найменшому пацієнту було дві години від народження"

  Ілля Ємець: ”Торік ми зробили понад 1300 операцій і з кращими результатами, ніж у провідних європейських клініках”
Ілля Ємець: ”Торік ми зробили понад 1300 операцій і з кращими результатами, ніж у провідних європейських клініках”

Головний кардіохірург Міністерства охорони здоров"я України, директор Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ Ілля Ємець, 52 роки, каже, що українську школу кардіохірургії цінують у світі.

Чому саме серцево-судинні захворювання посідають перше місце серед причин смертності у світі?

— Серце — єдиний орган людини, що не знає відпочинку. Воно несе колосальні навантаження і втомлюється. Навіть мозок відпочиває під час сну.

Тому серцево-судинні захворювання і лідирують в загальній структурі смертності. Вони є причиною майже половини всіх випадків. Це недуга номер один у світі.

І в Україні теж?

— Так. Найчастіше смерть спричиняють інфаркти, інсульти, пороки. Але от у Франції чи Німеччині від інфарктів на 100 тисяч населення вмирає 200–250 людей, в Україні — 450–500. Це свідчить про те, що система надання допомоги при цьому захворюванні в нашій країні сьогодні вдвічі гірша, ніж у Західній Європі. Утім, п"ять років тому ситуація була ще складнішою. Ми багато  зробили, аби її покращити.

Що треба ще зробити, аби наблизитися до європейської статистики?

— Як казав видатний хірург Микола Пирогов: насамперед — організація, а медицина — потім. Уже діє державна програма профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Треба краще фінансування. Бо якщо ми, наприклад, для імплантації інфарктному хворому будемо використовувати не якісний стенд, а дешевий, то й результат такої операції буде відповідний. Від фінансування залежить і ефективність нашої роботи, і якість життя пацієнта. А серцево-судинна хірургія є найдорожчою в медицині.

Скільки коштує операція на серці у вашому центрі?

— Наша клініка державна. Українським дітям робимо операції безкоштовно. Щоправда, держава забезпечує фінансування лише на 60 відсотків від потреб. Решту витрат покриваємо за рахунок спонсорської допомоги, благодійних пожертвувань, надання платних послуг пацієнтам з інших країн. Хоча іноземців можемо брати на лікування тільки за наявності вільних місць і не більше п"яти на місяць.

І багато у вас пацієнтів з-за кордону?

— Досить. Українську школу кардіохірургії в світі цінують. Торік ми зробили понад 1300 операцій і з кращими результатами, ніж у провідних європейських клініках. Наприклад, кілька років тому смертність маленьких пацієнтів після перенесених операцій на серці в Бостоні складала близько 4–5 відстоків. А у нас торік той показник склав 2,9 відсотків, 2008-го ще його знизимо. 60 відсотків наших пацієнтів — у віці до року. А найменшому під час операції була друга година від народження.

В Україні щорічно народжується 4–5 тисяч дітей із пороком серця

Чому таку увагу приділяєте дітям?

— На початку 1990 років в Інституті серцево-судинної хірургії вивчили й проаналізували проблему смертності немовлят від уроджених пороків розвитку. На першому місці був порок серця. У нашій країні щорічно народжується 4–5 тисяч дітей із такими вадами. Із них 50–60 відсотків гинуть у перший рік життя. Тільки операція дає їм шанс вижити. Наша місія — виправляти ці помилки природи, щоб діти увійшли в доросле життя здоровими людьми.

Черги на операції великі?

— Черг для дітей із вродженими вадами серця в нас немає. Щоправда, якщо операцію можна відкласти, то рекомендуємо пацієнтам приїхати в той час, коли немає напливу хворих, яких ми оперуємо по швидкій допомозі.

Як потрапити до вашого кардіологічного центру?

— Ніяких спеціальних направлень не треба. Досить звичайної довідки дільничного педіатра. Як правило, кардіологи з регіонів направляють до нас своїх пацієнтів. Але іноді, в екстрених випадках, батьки привозять своїх хворих дітей самі. Дитину оглядає кардіолог, проводить ультразвукове дослідження та інші діагностичні процедури.

Центр розрахований на 100 ліжок. Ми не лише оперуємо, а й лікуємо інші патології. Наприклад, аритмії у дітей. Крім цього, при центрі організована соціальна служба, що надає психологічну допомогу батькам хворих малят, дітям-сиротам з інтернатів, яких найчастіше навіть немає за що привезти до клініки. Телефон нашого центру 284 03 26.

Від чого загалом залежить ефективність роботи кардіослужби?

— Ефективність кардіолога, та й будь-якого лікаря, насамперед залежить від його досвіду, знань і професійного рівня. Потім — від технічної оснащеності та фінансових можливостей. За рівнем розвитку кардіохірургії у країні прийнято судити про розвиток держави в цілому. У нашій професії — 15 розрядів складності. Ми працюємо по вищому. Багато залежить від своєчасного й правильного діагнозу.

Як оцінюєте рівень професійної підготовки кардіологів на місцях?

— Сьогодні рівень підготовки фахівців для постановки правильного й своєчасного діагнозу недостатній. Ми робимо все можливе, аби виправити ситуацію. Готуємо кардіологів, проводимо науково-практичні конференції, семінари у регіонах тощо.

Які причини серцевих захворювань, і що мають робити люди для їх профілактики?

— Слід вчасно звертатися до лікарів і вести здоровий спосіб життя. Якщо  людина дихає гидотою, їсть та п"є її і знущається з власного організму, то, звісно ж, магнітна буря може довести її до смерті. А коли людина займається спортом, стежить за вагою, не переїдає, нормально харчується, дотримується розпорядку дня, її серце лише дякуватиме і все витримає.

Зараз ви читаєте новину «"Найменшому пацієнту було дві години від народження"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути