Ексклюзиви
пʼятниця, 20 квітня 2018 05:35

Надприбутковий холдинг Косюка отримує від держави мільярдні дотації

Автор: www.hromadske.ua
  Минулого року мільярдер Юрій Косюк закінчив будівництво свого маєтку поблизу парку Феофанія під Києвом. В Україні його прозвали копією Версальского палацу — резиденції французьких королів. За оцінкою американського журналу ”Форбс”, бізнесмен володіє активами на півтора мільярда доларів
Минулого року мільярдер Юрій Косюк закінчив будівництво свого маєтку поблизу парку Феофанія під Києвом. В Україні його прозвали копією Версальского палацу — резиденції французьких королів. За оцінкою американського журналу ”Форбс”, бізнесмен володіє активами на півтора мільярда доларів

— Це злочинна домовленість між владою і великим бізнесом, яка має всі ознаки прямої корупції, — каже економіст Андрій ­Новак, 45 років.

Агроіндустріальний холдинг "Миронівський хлібопродукт" виплатить акціонерам майже $80 млн — 2 млрд грн проміжних дивідендів за 2018 рік. Розподіл коштів повинен відбутися до 26 квітня. Власник холдингу Юрій Косюк має 66% акцій, тож його частка в дивідендах становить $53 млн — 1,4 млрд грн. У 2016–2017 роках компанія принесла господарям таку ж суму прибутку.

Торік держава почала виплачувати дотації на сільське господарство. Їх виділяють пропорційно до розміру сплаченого до бюджету податку на додану вартість. 2017-го "Миронівський хлібопродукт" отримав 1,4 млрд грн. Це більш як половина всієї суми, що держава спрямувала на підтримку аграрного сектора.

За січень-вересень 2017 року холдинг Юрія Косюка мав 7 млрд грн чистого прибутку. Того ж року до бюджету переказав 4,2 млрд грн податків. Однак держава повернула компанії за рік 4,7 млрд грн. Крім дотації, холдинг одержав 3,3 млрд грн відшкодування податку на додану вартість — на експорт.

2014-го Юрій Косюк працював заступником голови Адміністрації президента Порошенка і був його радником.

Компанія "Миронівський хлібопродукт" є найбільшим виробником курятини в Україні. Продає її під брендом "Наша ряба". Об'єднує 19 підприємств, що спеціалізуються на виробництві курятини, інкубаційних яєць, кормів, вирощуванні великої рогатої худоби та випуску готової продукції. Товар експортує в понад 70 країн.

— 2 мільярди гривень, які виділяють нібито на дотації для аграрного сектора, розподіляють максимально несправедливо. Майже всі кошти отримували компанії "Миронівський хлібопродукт" — 51 відсоток і "Комплекс Агромарс" (продукція відома під маркою "Гаврилівські курчата". — ГПУ) — 15 процентів, — говорить Андрій Новак.

— Для всіх інших агрогосподарств країни залишилося 300 мільйонів гривень. Дотування аграрного сектора виглядає як перекачування коштів із державного бюджету до крупних компаній. Звичайно, це не може відбуватися без закулісного погодження. У нашій країні досі особисті зв'язки й вигода переважають об'єктивні державні інтереси.

Юрій Косюк є бізнес-партнером президента Петра Порошенка. Не дивно, що державні кошти розподіляють на його користь. А ті, хто отримує великі суми, діляться з тими, хто приймає рішення. Тобто з найвищим керівництвом країни. Саме для цього й вигадали цю статтю держбюджету.

Власники малого та середнього бізнесу почуваються обділеними. Вони потребують допомоги від держави значно більше, ніж агрохолдинги. А отримують крихти.

Треба обмежити максимальну суму дотації для однієї компанії. Цього року так начебто зробили. Однак внесли поправку, через яку майже нічого не змінилося, — зауважує Новак.

Компанія не може отримати дотацію більш як 150 млн грн, згідно з обмеженням. Проте в програму додали нові форми державної підтримки. Вони дозволять "Миронівському хлібопродукту" знову одержати левову частку державних коштів. Зокрема, виробникам курятини 2018-го виділять до 350 грн на кожну курку як компенсацію за будівництво та реконструкцію птахофабрик. Ідеться про повернення 25% таких витрат.

Зараз ви читаєте новину «Надприбутковий холдинг Косюка отримує від держави мільярдні дотації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути