четвер, 01 жовтня 2009 18:21

На ялтинському саміті Тимошенко трималася впевненіше за інших

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.com
  Виступ прем’єр-міністра на ялтинському саміті YES (Yalta European Strategy) радикально відрізнявся не тільки за змістом, але і за емоційним зарядом
Виступ прем’єр-міністра на ялтинському саміті YES (Yalta European Strategy) радикально відрізнявся не тільки за змістом, але і за емоційним зарядом

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко справила гарне враження на учасників ялтинського саміту YES (Yalta European Strategy) — у цьому сходяться українські та міжнародні експерти. Вони оцінили виступи трьох основних кандидатів на пост президента України — Тимошенко, Януковича і Яценюка на форумі в Криму минулими вихідними. Про це вітчизняні експерти розповіли в рамках опитування Інституту Горшеніна.

Заступник генерального директора Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Валерій Чалий відзначив бліц-формат виступів і форму діалогу із залом, які практично не дозволяли Тимошенко, Януковичу й Яценюку скористатися написаними підказками. Він додав, що виступ прем"єр-міністра радикально відрізнявся не тільки за змістом, але і за емоційним зарядом. Тимошенко виглядала відкритою, готовою до діалогу, налаштованою на позитив. Трохи скутий Янукович і надмірно агресивний Яценюк, за словами політологів, на тлі виступу прем"єрки сприймалися не лише неадекватними ситуації, але і не зовсім щирими, як самодіяльні актори.

Науковий директор Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань відзначив, що Тимошенко чітко та ясно дала зрозуміти: Україна орієнтується на співпрацю і зближення з Євросоюзом. Сумнівної і незрозумілої Європі "багатовекторності" у вигляді закулісних торгів, що панували при Кучмі, не буде. У голови уряду є план системних дій, які дозволять Україні вступити в ЄС не на правах прохача або шантажиста, а в якості рівноправного партнера. А неформальне спілкування із впливовими іноземними політиками і бізнесменами дозволило прем"єрові вийти за рамки щоденної рутинної роботи і трохи розповісти про концептуальне бачення розвитку країни.

"Прем"єр-міністр виступила з позиції того, які на сьогодні є проблеми і що потрібно зробити, щоб їх вирішити. Наскільки криза вплинула на українську економічну ситуацію, виявила різного роду проблеми, які існували раніше. Віктор Федорович у традиційному стилі розповів, що у всьому винен Кабінет Міністрів, що його уряд був найбільш ефективним, і тому потрібно врятувати країну від цієї влади. Арсеній Петрович говорив більш концептуально, але виступ його був достатньо загальним, тому що він просто відзначав проблеми" — так охарактеризував почуте директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Янукович був трохи скутим, а Яценюк — надмірно агресивним


Зовнішньополітична частина виступів Яценюка та Януковича викликала прихований подив і навіть незадоволеність залу.

Наймолодший український політик — кандидат на пост президента швидко відповідав на всі питання — і тільки. Його виступ не передбачав системної і спокійної оцінки ситуації. "Такий наступальний стиль, мабуть, більше був би доречний на мітингу усередині України", — вважає Валерій Чалий.

Виступ найстарішого кандидата, Віктора Януковича, був сприйнятий ще гірше. "Його передвиборна риторика не дає відповіді, як він діятиме в ролі президента, який керує зовнішньою політикою і сферою безпеки", — відзначив експерт. Олексій Гарань уточнив, що деякі відповіді Януковича відверто стурбували зал. "Неприйнятною для європейців" політолог назвав висловлену лідером Партії регіонів ідею про офіційне визнання Абхазії та Південної Осетії. Ця позиція "відразу відлякує від політика, що претендує на посаду президента, який є гарантом територіальної цілісності країни", — вважає професор Києво-Могилянської академії.

Зараз ви читаєте новину «На ялтинському саміті Тимошенко трималася впевненіше за інших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути