вівторок, 23 січня 2018 07:20

"Ми заводимо в глухий кут війну з Росією"

Автор: WWW.FACEBOOK.COM / ДЕНИС КАЗАНСЬКИЙ
  Кількість закритих магазинів і кафе в захопленому бойовиками Донецьку постійно зростає. ”Інтертоп”, ”М1”, ”Черчилль”, піцерія ”Адріано”, ”Хата-читальня” — тепер це все зникло. А всього кілька років тому важко було уявити Донецьк без цих місць. Я розумію, що, швидше за все, вже не повернуся в Донецьк. Це пройдений етап мого життя. Все одно шкода, що якісь виродки це знищили”, — написав у ”Фейсбуку” блогер Денис Казанський 12 листопада  2017 року
Кількість закритих магазинів і кафе в захопленому бойовиками Донецьку постійно зростає. ”Інтертоп”, ”М1”, ”Черчилль”, піцерія ”Адріано”, ”Хата-читальня” — тепер це все зникло. А всього кілька років тому важко було уявити Донецьк без цих місць. Я розумію, що, швидше за все, вже не повернуся в Донецьк. Це пройдений етап мого життя. Все одно шкода, що якісь виродки це знищили”, — написав у ”Фейсбуку” блогер Денис Казанський 12 листопада 2017 року

— Ми фактично легалізували окупаційні адміністрації ДНР і ЛНР, — каже військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов, 52 роки.

18 січня Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон про відновлення державного суверенітету над окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях. "За" проголосували 280 депутатів. РФ визнали агресором, а "владу" ДНР і ЛНР — її окупаційними адміністраціями. Скасовується антитерористична операція, а дії українських військових на Донбасі кваліфікуються як стримування російської агресії.

Що зміниться?

— Документ має декларативний характер. Не названі спосіб і дата початку агресії. Якби ми юридично визнали факт військового конфлікту, автоматично набули б чинності міжнародні договори щодо протидії країні-агресору. У законі жодного разу не вжите слово "війна".

Західні партнери стомились від нас. Уже стільки було прямих і непрямих натяків на те, що треба визнати факт війни. Навіть у резолюції Організації Об'єднаних Націй по Криму написано, що незаконна анексія може бути трактована як військовий конфлікт. Бо проводилася за участі збройних сил РФ. Вони нас фактично питають: може, ви нарешті визнаєте військовий конфлікт на півострові? Ми ж іще більше заплутали Захід. Раніше вони не зрозуміли, що таке АТО. Зараз у нас "заходи для гарантування національної безпеки" із застосуванням Збройних сил.

Ми самі заводимо в глухий кут вирішення конфлікту. Треба офіційно визнати війну. Розірвати договір про співпрацю і дипломатичні стосунки з Росією. Але ми не хочемо образити Москву. Бо в неї заберуть право вето або членство в Раді Безпеки ООН.

Що закон змінює у внутрішній українській політиці?

— Посилює владу президента. Він зможе особистим рішенням застосовувати військові сили на всій території країни без воєнного стану та дозволу від парламенту.

Із закону виключили положення про Мінські домовленості. Ми відмовляємося від них?

— Їх статус досі не визначений. Наше керівництво прирівняло їх до священної мантри. Однак це не надає їм юридичної сили. Вони підписані Путіним і Порошенком, але не ратифіковані Верховною Радою. Тому не визнані Україною. Ми не відмовляємося від прописаного там, але не зобов'язані включати ці ініціативи в закон.

Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ визначається головним органом у бойових діях, ним керує Генштаб. Досі цю функцію виконував Антитерористичний центр, який координувала Служба безпеки України.

— СБУ лише номінально керувало Антитерористичним центром. Вони тільки давали дозвіл на провіз товарів та вантажу. Тепер це перейде в руки військових. Керівник Генштабу напряму підпорядковується президенту. Він матиме змогу контролювати все постачання через лінію розмежування. Якщо там окупація, ніяких торгових стосунків бути не може.

Ми знову намагаємося винайти велосипед. У нас є закон "Про оборону", який чітко регламентує воєнний стан. Ми ж ввели майже все, окрім самого воєнного стану.

Як відповість Росія?

— Будуть голосні дипломатичні заяви. Але на практиці закон не завдає шкоди РФ. Не думаю, що буде її наступ. Перед виборами президента в Росії (18 березня 2018 року. — ГПУ) Путін хоче сформувати образ миротворця. Про це свідчить обмін заручниками. А також його пропозиція віддати українську техніку, яка залишилася в Криму.

Зараз ви читаєте новину «"Ми заводимо в глухий кут війну з Росією"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути