середа, 10 серпня 2011 05:15

Москва відкинула формулу співпраці з Митним союзом

Автор: фото з сайта www.glavcom.ua
  Валерій Чалий: ”Обмежувальні заходи захищають внутрішній ринок на короткий термін”
Валерій Чалий: ”Обмежувальні заходи захищають внутрішній ринок на короткий термін”

Російські економісти і політологи написали відкритого листа прем'єру Володимирові Путіну. Описали можливі негативні наслідки торговельно-економічної війни з Україною, яка не бажає вступати в Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану.

Автори листа зазначають, що в Україні упадуть обсяги виробництва, експорту і чисельність робочих місць в металургії. Постраждають аграрна галузь, м'ясо-молочна промисловість, виробництво сільськогосподарської техніки. У відповідь Україна прискорить вступ до Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, заморозить авіакосмічні, атомні й енергетичні проекти.

— Аргументи авторів листа слушні. Економісти мають право очікувати на якусь реакцію від уряду, — коментує заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий, 41 рік.

Як Володимир Путін відреагує на це звернення?

— Подібні листи навряд чи можуть вплинути на позицію російського керівництва. Воно діє за принципом: "А Васька слушает, да ест".

Написання листа могло організувати оточення президента Дмитра Медведєва, щоб зробити прем'єра відповідальним за погіршення відносин з Україною?

— Цього стверджувати напевно не можна. Було б краще, якби це послання організувала українська сторона. Але в мене великі сумніви щодо цього.

У чому виграє і де програє Росія від обмежень на імпорт українських товарів?

— Будь-які протекціоністські чи обмежувальні заходи захищають внутрішній ринок на короткий термін. Світ спрямований на підвищення конкурентоспроможності економік, а не на консервацію моделей економічного розвитку. Україна стратегічно обрала правильніший шлях, ніж Росія. Адже більша відкритість економіки веде до підвищення її конкурентності на ринках. Від цього виграють не лише підприємці, а й споживачі. Бо матимуть більше товарів кращої якості.

Чим теперішня торговельно-економічна війна відрізняється від попередніх?

— Введення торговельних бар'єрів з боку Росії не нове. Але якщо починають антидемпінгові розслідування, включають митні заходи, створюють обмежувальні бар'єри, то це свідчить про заполітизованість суто економічного питання. А цього не має бути.

Заява Москви  про автоматичне запровадження торговельних бар'єрів як запобіжний захід до української Угоди про асоціацію з Євросоюзом викликає подив. Це рикошетом ударить по самій Росії, бо чимало товарів, які до них ввозять з України, за якістю і за цінами є конкурентоспроможними. Фактично, буде удар по російських громадянах — споживачах продукції. Якщо ж від цього ще й погіршаться українсько-російські відносини, опоненти кремлівської влади поставлять це їй у провину.

Митний союз без України ослабне?

— Це нове інтеграційне утворення є в інтересах Росії. Спочатку економічний союз країн, потім — валютний із російським рублем, нарешті, з 1 січня 2012-го — політичний, з наднаціональним органом. Без участі України ринок такого союзу буде вужчий, а можливості учасників — обмежені.

Але Київ сконцентрувався на створенні зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Це не відкидає співпраці з Росією чи країнами Митного союзу. Тільки треба будувати стосунки з фундаменту — зони вільної торгівлі. Лише після цього можна говорити про якесь поглиблення економічної інтеграції. А Росія хоче будувати не з фундаменту, а з верхніх поверхів.

Чому Москва не погоджується із формулою "3+1", яку пропонував Янукович?

— Цей пакет пропозицій створення зони вільної торгівлі росіяни відкинули, бо Москва не зацікавлена у рівноправних і конкурентних відносинах. Гадаю, після підписання Угоди про асоціацію з ЄС діалог між Кремлем і Банковою поновиться. Київ зацікавлений у входженні Росії до Світової організації торгівлі, тоді багато процесів двосторонньої співпраці підуть активніше.

Зараз ви читаєте новину «Москва відкинула формулу співпраці з Митним союзом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути